OL-drømmen hænger i en tynd tråd - bryder kan ikke blive dansk statsborger

Rajbek Bisultanov drømmer om at repræsentere Danmark ved OL, men han opfylder ikke betingelserne for at kunne søge.

2:46
Rajbek Bisultanov er født i Tjetjenien, men kom til Danmark med sin familie i 2009. Se indslaget her.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Rajbek Bisultanov fra Herning Brydeklub fik et kæmpe skulderklap, da han lørdag aften blev tildelt Intet er Umuligt Prisen ved Sport 2019. 

Den 24-årige bryder fik anerkendelsen, efter at han sidste år vandt det første europamesterskab i brydning til Danmark i 93 år.

Men Bisultanov drømme stopper ikke der. Hans helt store mål er at blive dansk statsborger og komme til at repræsentere Danmark ved OL. 

- Alle de bedste brydere er med til OL, og jeg har altid ønsket mig at være nummer et. Det er en kæmpe drøm for mig, siger han.

Alt tyder dog på, at han må vinke farvel til drømmen - i hvert fald når det gælder OL i Japan i år.

Bisultanov opfylder nemlig ikke betingelserne for at blive dansk statsborger. For at kunne søge om dansk statsborgerskab, skal man have en permanent opholdstilladelse, og sådan en har han ikke. 

- Det er frustrerende, og jeg er rigtig ked af det på Rajbeks vegne. Han knokler hver evig eneste dag for at komme til OL - og for at vinde OL. Og så er det frustrerende, at vi har nogle regler, der gør, at han sidder i en klemme, siger Thor Hyllegaard Pedersen, der er sportschef i Dansk Brydeforbund.

Selv om han ikke har dansk statsborgerskab, kan Rajbek Bisultanov repræsentere Danmark ved internationale stævner - men det gælder ikke ved OL.
Selv om han ikke har dansk statsborgerskab, kan Rajbek Bisultanov repræsentere Danmark ved internationale stævner - men det gælder ikke ved OL.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

For at få permanent opholdstilladelse skal man have arbejdet minimum 30 timer om ugen i gennemsnit i tre et halvt år. Bisultanov har de seneste fire år arbejdet hos en transportvirksomhed med et gennemsnit på 27,5 timer om ugen.

Når gennemsnittet ikke er højere skyldes det, at han har deltaget i mange rejser og træningslejre med det danske landshold.

- Der er mange uger, hvor han har 37 timer om ugen som mange andre. Udfordringen opstår, når vi udtager ham til EM, VM eller en træningslejr. Så er han tvunget til at holde fri, siger Thor Hyllegaard Pedersen.

Socialdemokraterne indfødsretsordfører Rasmus Stoklund vil ikke kommentere bryderens sag, men mener ikke, at reglerne bør laves om.

- Jeg kan sagtens forestille mig mange eksempler, hvor man synes, at lige netop her er det ærgerligt. Det har jeg al mulig sympati for. Men hvis vi laver reglerne om, gælder det for alle, og så bliver det nemmere at få permanent ophold og statsborgerskab i Danmark, og det er vi ikke interesseret i, siger han.

Rajbek Bisultanov satser nu på at komme med til OL i Paris i 2024. For drømmen om OL er der stadig.

- Jeg giver ikke op. Jeg kæmper videre, selv om det er hårdt, og det vil jeg gøre, indtil jeg ikke kan mere, siger han.

Bisultanov er født i Tjetjenien med flygtede sammen med sin familie til Danmark i 2009. I brydning kan man som flygtning godt stille op i internationale konkurrencer for det land, man er flygtet til - men det gælder altså ikke ved OL.