Ørsted klar til at investere i kæmpe energianlæg: Kan blive blandt de største i Europa

Energi-gigant vil med i nordvestjysk milliardprojekt, der kan sætte skub i den grønne omstilling.

5:06
Ørsted og Skovgaard Energy vil sammen på en mark ved Idomlund nær Holstebro udvikle et storskala Power-to-X-anlæg.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Lemvig-firmaet Skovgaard Energy har planer om et stort energianlæg ved Idomlund i Holstebro Kommune. Idéen er at lave brint ud fra den grønne strøm som vindmøller og solceller producerer.

Den idé er energi-giganten Ørsted så glad for, at de nu har skrevet under på en hensigtserklæring om at købe halvdelen af projektet.

Det skaber stor glæde hos Jørgen Skovgaard, der er ejer og stifter Skovgaard Energy.

- Det betyder jo alt. Det er det, der gør, at projektet kan gennemføres. Ørsted kan hjælpe med infrastrukturen til brint. Det kan vi ikke løfte selv, siger Jørgen Skovgaard.

Hos Ørsted er de også glade for udsigten til et samarbejde med Lemvig-virksomheden:

- Det er et stort anlæg, vi kaster os ud i, og samtidig er vi også utroligt glade for, vi kunne finde sammen med Skovgaard Energy, siger Anders Nordstrøm fra Ørsted.

Ren energi skal skabe arbejdspladser

Anders Nordstrøm er driftsdirektør for Ørsteds satsning på Power-to-X, som kan siges at være det nye sort inden for grøn energi. Med Power-to-X omdanner man strøm til andre energiformer.

Så når det blæser så meget, eller solen skinner så meget, man ikke kan bruge al den energi, der produceres, kan den overskydende energi omdannes til for eksempel ammoniak eller brint. På den måde kan man lagre den grønne energi.

Det er sådan et anlæg, Skovgaard Energy og Ørsted ønsker at bygge ved Idomlund. Her skal strøm fra de kommende havvindemølleparker omdannes til brint.

- Det hele drejer sig om, at alle vores store, energitunge virksomheder kan få 100 procent ren energi. Det kan tiltrække nye virksomheder og skabe en masse arbejdspladser. Det er vores mission med det her, siger Jørgen Skovgaard.

En drøm at hjælpe

Jørgen Skovgaard er landmand i Klinkby i Lemvig Kommune og begyndte med den grønne omstilling, inden de ord blev en del af danskernes hverdagssprog.

For som landmand satte han en vindmølle op ved sin gård. Siden begyndte han at udvikle vindmølleprojekter i det nordvestjyske.

Så kom der solceller til, og nu er det altså lagringen af den grønne energi i form af anlæg med Power-to-X, der fylder i virksomheden.

- Det er da utroligt spændende, at man kan løfte sig op på sådan et niveau. Det er dét, der gør, at man kan få den grønne omstilling i mål, siger Jørgen Skovgaard.

Jørgen Skovgaard har arbejdet med vedvarende energi i mere end 30 år. Nu arbejder Skovgaard Energy især med Power-to-X. Her ses Jørgen Skovgaard ved første spadestik til et anlæg ved Ramme, hvor man skal lave ammoniak. Det fremtidige anlæg ved Idomlund skal lave brint.
Jørgen Skovgaard har arbejdet med vedvarende energi i mere end 30 år. Nu arbejder Skovgaard Energy især med Power-to-X. Her ses Jørgen Skovgaard ved første spadestik til et anlæg ved Ramme, hvor man skal lave ammoniak. Det fremtidige anlæg ved Idomlund skal lave brint.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

På den måde er aftalen med en energi-gigant som Ørsted et nyt højdepunkt.

- Det er et step up. Det har altid været min drøm at hjælpe den grønne omstilling. Især krigen i Ukraine rammer hovedet på sømmet; det er ikke kun en klimakrise. Hvis vi skal klare os i Europa, skal vi lave vores energi selv. Vi skal ikke være afhængige af Putin, USA eller andre for den sags skyld. Vi kan og skal gøre det selv, siger Jørgen Skovgaard.

Brint kan eksporteres

I fremtiden vil brinten fra det kommende anlæg også kunne sælges til Tyskland, hvis tankerne om en dansk gasledning mod nabolandet føres ud i livet.

- Idomlund er en rigtig, rigtig god lokation. Det bliver et af knudepunkterne i det danske energisystem, som bliver koblet til Europa, siger Anders Nordstrøm fra Ørsted.

Første etape af projektet i det nordvestjyske har en elektrolysekapicitet på omtrent 150 megawatt. Det svarer til cirka 50 ton brint om dagen.

- Hvis man sammenligner, er de største anlæg i drift rundt om i Europa omkring 20 megawatt, siger Anders Nordstrøm.

Det er den del af projektet, Ørsted nu har skrevet under på en hensigtserklæring om, de gerne vil være med i.

Blandt Europas største

Den første del af projektet får en samlet pris på to til tre milliarder kroner. 

Men når der efter planen kommer mere vindmøllestrøm fra havvindmøller i Nordsøen, kan de i alt 60 hektar i Idomlund skabe 3 gigawatt – altså 20 gange så meget energi. 

Og så vil der blive brug for endnu flere milliarder.

Dermed bliver det Danmarks største annoncerede anlæg, og der er potentiale for et af de største power-to-X-anlæg i Europa.

- Det bliver et stort anlæg i Danmark og med opskaleringen bliver det også et stort anlæg i Europa. Der er annonceret større anlæg ude i verden, men det bliver i betydelig skala, siger Anders Nordstrøm.

De kommende faser af energianlægget har Ørsted også en mulighed for at købe sig ind i.

Hvis de endelige politiske godkendelser kommer på plads, regner Skovgaard Energy med, den første del af anlægget kan stå klar om fem år.