Ny bog sår tvivl om den militære operation Bøllebank i 1994: - Operationen skulle aldrig være gennemført

Operation Bøllebank i 1994 under Balkankrigen bygger på en løgn, lyder det fra seniorsergent Johnny Jensen fra Holstebro.

Flere danske soldater stiller nu spørgsmålstegn ved en af de mest succesrige militæroperationer i nyere dansk historie. Operationen er kendt som Bøllebank og den foregik for 26 år siden den 29. april 1994 under Balkankrigen, da de danske kampvogne under FN-flag nedkæmpede serbiske styrker.

Kampvognene fra Jyske Dragonregiment i Holstebro kom under voldsom beskydning, da de ville hjælpe svenske og norske allierede ved lufthavnen i Tuzla. Men danskerne svarede igen med en granat, som ramte et serbisk ammunitionsdepot, som eksploderede og dræbte fjenden.

quoteBeskydningen er ophørt, inden vi kører ud af lejren, så det er en operation, der aldrig skulle have være gennemført.

Johnny Jensen, forfatter til bogen Myten om Operation Bøllebank

- Den aften skulle vi iværksætte operationen, fordi de blev beskudt. Der blev sagt, at de havde været under heftig beskydning den seneste time. Det var den besked, vi fik, inden vi rykkede ud, siger Johnny Jensen, der var udsendt for Danmark i 1994 og med til Operation Bøllebank.

Operationen var første gang i nyere tid, hvor danske soldater sloges på den måde, og det var første gang, at FN-styrker brugte tunge våben i en fredsbevarende mission. Missionen er siden blevet udråbt som en dansk helteaktion af de helt store. Men kritikken i bogen Myten om Operation Bøllebank går på ,at hele operationen bygger på en løgn.

- Beskydningen var ophørt, inden vi kørte ud af lejren, så det er en operation, der aldrig skulle have være gennemført. Den skulle være stoppet, da vi kørte ud af lejren, forklarer Johnny Jensen, der har skrevet den nye bog.

En af de danske kampvogne i Serbien i 1994.
En af de danske kampvogne i Serbien i 1994.
Foto: Arkivfoto TV2

20 soldater fortæller deres version

Johnny Jensen er i dag seniorsergent ved panserbataljonen i Holstebro. Han kommer i sin nye bog med sin version af, hvad der skete under den kendte militæroperation. I bogen har han også 20 andre soldater til at fortælle, hvordan de oplevede den 29. april 1994.

- Vi var overbeviste om, at vi skulle ud og undsætte nogle svenskere, som var i livsfare. Men svenskerne er blevet spurgt til det, og de var ikke klar over, der var fare hos dem. Det gør ondt så mange år efter at finde ud af, at vi faktisk risikerede liv og lemmer for noget, der ikke var nødvendigt, siger Peter Lyngbye, der også var med til Operation Bøllebank.

Operation Bøllebank bygger på en løgn, lyder det fra en seniorsergent i Holstebro

Oberstløjtnant afviser kritikken

Kritikken fra de tidligere udsendte soldater preller dog af på Lars Møller. I 1994 var han oberstløjtnant, og det var ham, der besluttede, at kampvognene skulle køre frem mod serberne. I dag fastslår han, at operationen foregik, som den altid har været beskrevet.

- FN havde været dernede i februar 1992, hvor de var blevet skudt, taget til gidsler og brugt til bombeskjolde, og det ville man have hørte op. Derfor ville de have en robust tilgang dernede. At forfatteren (Johnny Jensen, red.) så kalder det en macho-stil og tror, det er noget, jeg har fundet på, det kan jeg ikke tage alvorligt, siger Lars Møller.

Johnny Jensen mener, at hvis det har været som Lars Møller påstår, så skal han dokumentere det.

- En ting er helt sikkert; det har aldrig været tilladt at gå ud og provokere serberne til at skyde på os, og det har Lars Møller mere end en gang givet ordre til, siger Johnny Jensen.

I 2014 var det 20 år siden kampvogne fra Holstebro kæmpede over Operation Bøllebank.

Vigtig at tage diskussionen

Uanset hvilken version, der er den rigtige, så er det ifølge en professor ved forsvarsakademiet vigtigt at tage diskussionen.

- Det, som den her diskussion peger på, er nødvendigheden af, at vi får nogle systemer, så forsvaret selv bliver i stand til at finde ud af, hvad er op og ned i sådan nogle situationer, siger Peter Viggo Jakobsen.

Bogen Myten om Operation Bøllebank bygger på dokumenter fra FN og interviews med både svenske og danske soldater.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Kultur.