Nu bliver Danmarks største havvindmøllepark sendt i udbud

Udbuddet bliver afgørende for, hvilken havn der skal lave service på de mange vindmøller ud for Thorsminde.

Den nye vindmøllepark skal efter planen stå færdig i 2027 (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danmarks største havvindmøllepark Thor, der skal ligge i Vesterhavet ud for Thorsminde, rykker tættere på.

Læs også Ny analyse: Havvindmøllepark kan give jobfest i lokalområdet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet sender nu den kæmpestore vindmøllepark i udbud, så interesserede selskaber kan byde på opgaven.

- Udbygningen af havvind er helt centralt i regeringens ambition om 70 procents reduktioner af CO2-udledningen i 2030, og med udbuddet af Thor Havvindmøllepark tager vi nu endnu et vigtigt skridt videre i den grønne omstilling, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse. 

Flere havne håber på serviceopgave

Thor Havvindmøllepark skal efter planen stå færdig i 2027 og skal levere strøm til omkring 800.000 husstande. Der er tale om den første af de tre vindmølleparker, som politikerne  på Christiansborg besluttede at opføre som et led i Energiaftalen fra 2018.

Udover at levere grøn energi vil parken også smitte af på beskæftigelsen. Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark præsenterede i juli en stor analyse, der havde endog meget store forventninger til Thor.

Ifølge analysen vil parken sikre mellem 60 og 85 årsværk i det område, hvor møllerne skal serviceres, og over møllernes levetid på 25 år vil det betyde op mod 2100 årsværk.

Hvem der får mest glæde af de mange arbejdspladser, afhænger af det selskab, der vinder det nye udbud. Det afgørende bliver, hvilken havn der skal servicere de mange vindmøller. Thorsminde, Thyborøn og Hvide Sande håber alle at komme i spil.

Kort om Thor Havvindmøllepark

  • Thor Havvindmøllepark bliver Danmarks hidtil største og skal ligge i Nordsøen, minimum 20 km fra kysten.
  • Som noget nyt udbydes parken med en fleksibilitet på 800-1000 MW, ligesom kabler fra havvindmølleparken til land er inkluderet i udbuddet
  • Thor Havvindmøllepark skal være fuldt etableret og tilsluttet elnettet senest ultimo 2027.
  • Som noget nyt indgår kabler fra havvindmølleparken ind til land som en del af udbuddet, ligesom byderne på havvindmølleparken har mulighed for selv at vælge kapaciteten på parken, så længe den er mellem 800 og 1.000 MW. Det vil gøre den samlede løsning så billig som muligt, fordi byderne får mulighed for at optimere dimensionerne for både kablerne til land og havvindmølleparkens kapacitet.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Se mere
02:53

SE OGSÅ - indslag fra 4. juli om forventningerne til de arbejdspladser, vindmølleparken vil medføre.

Luk video