Nu bliver 20.000 ænder aflivet

Et udbrud af fugleinfluenza betyder, at halvdelen af Martin Daasbjergs besætning bliver aflivet i dag.

Det er ikke muligt at komme tæt på ænderne i dag.
Det er ikke muligt at komme tæt på ænderne i dag.
Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Det vrimler med folk i sikkerhedsdragter ved andeproducent Martin Daasbjergs besætning i Handbjerg vest for Vinderup. De skal aflive 20.000 ænder.

Imens må Martin Daasbjerg se til.

- Vi skal have aflivet de ænder, der er på ejendommen i dag. De store ænder skulle have været afsted til slagteriet onsdag og fredag, og nu bliver de aflivet et par dage før. Det kan vi selvfølgelig græde snot over, men der er regler, der skal efterleves her. Fødevaresikkerheden kommer først, og der er ikke mere at sige til det, slår han fast.

Det er en stor opgave, at få aflivet de mange ænder. Fødevarestyrelsen har 20 personer på stedet, mens Beredsskabsstyrelsen har 60.

Fugleinfluenza

De 20.000 ænder tæller halvdelen af Martin Daasbjergs besætning. I går fik de konstateret en mild form for fugleinfluenza. Selvom sygdommen er mild, så er der ingen vej udenom. Dyrene skal væk.

Martin Daasbjerg er dog ikke urolig for fremtiden.

- Her på min besætning får jeg delvis erstatning, men vi har en følgeskade af slagtedage, som vi ikke kommer til at udløse på slagteriet, og det udløser en form for tab. Men der er fortsat økologiske ænder. Også i efteråret, siger han.

Han har en idé om, hvor sygdommen kommer fra.

- Jeg føler mig overbevist om, at mågerne er med til det her. Det er jo en rovfugl, den rydder op i naturen, og den tager det, der er. Her har vi daglige angreb af måger og bruger kræfter på at holde dem væk. Vi har blandt andet søgt og fået en reguleringstilladelse, forklarer han.

Der er dog ikke mulighed for at have en jæger siddende døgnet rundt og holde mågerne på afstand, så Martin Daasbjerg arbejder på andre løsninger.

Omkring 80 personer er involveret i opgaven.
Omkring 80 personer er involveret i opgaven.
Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Kommer i gang igen

Han fortæller, at det minimum tager tre uger, før han igen får lov til at have ænder på ejendommen. Det problem håber han dog på, at han kan løse.

- Vi kommer til at producere her på stedet igen, men der er lige et afbræk. De 20.000 ænder, som går her nu, de forsvinder i hvert fald.

Han slår fast, at det ikke går ud over årets juleand.

1:45
Vil du vide mere om, hvordan sådan en aflivning finder sted? Så hør interviewet med veterinærchef i Fødevarestyrelsen Flemming marker her.