Nu begynder stort gravearbejde: Mange kilometer ledning skal i jorden

De sidste luftledninger er efter planen pillet ned i 2028, men til gengæld får man nye, større luftledninger.

Montering af luftledninger, da Energinet opførte master på strækning fra Kassø til Tjele. Lignende master  skal snart opføres. Til gengæld graver man mindre ledninger ned. (rkivfoto).
Montering af luftledninger, da Energinet opførte master på strækning fra Kassø til Tjele. Lignende master skal snart opføres. Til gengæld graver man mindre ledninger ned. (rkivfoto).
Foto: Erik Egvad Petersen

Energinet går nu i gang med at grave flere kilometer vestjysk højspændingsnet ned i jorden. 

Det oplyser den offentlige virksomhed i en pressemeddelelse.

I første omgang starter arbejdet på Esbjerg-kanten, men på et senere tidspunkt begynder Energinet også at nedgrave 150 kV-ledningerne i Midt- og Vestjylland. 

Efter planen er den sidste 150-kV-højspændingsledning pillet ned i 2028, forventer Energinet.

- Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er en vigtig del af den grønne omstilling, siger projektleder i Energinet Rune Bruun Mosbacher i pressemeddelelsen.

De nye kabler skal blandt andet sikre, at elnettet er gearet til at håndtere mere strøm fra vindmøller og solceller.

Landsdelen får flere store master

Ledningshadende vestjyder skal dog ikke klappe alt for meget i hænderne over udsigten til en horisont med færre højspændingsledninger.

Nedgavningen af de i alt 135 kilometer ledning er nemlig resultatet af en politisk beslutning om at bygge nye 400 kV-forbindelser fra Idomlund til den dansk-tyske grænse, der efter planen tages i brug i 2024.

Energinet kommer til at ligge her.
Energinet kommer til at ligge her.
Foto: Energinet

De nye forbindelser opføres som højspændingsforbindelser i luften, da man tidligere har vurderet, at det ikke var forsvarligt at grave kabler med så høj spænding ned i jorden.

Til gengæld besluttede politikerne, at master i de to berørte områder i Midt- og Vestjylland skulle tages ned og erstattes med kabler i jorden.

- De nye luftledninger er nødvendige for en sikker elforsyning i Danmark i de kommende år, men vi ved godt, at de ikke er populære i lokalområderne, lød det i 2017 fra Christian Jensen, projektleder ved Energinet.

Energinet forventer, at man begynder på arbejdet med at fjerne de første luftledninger i maj 2026.

Har du et tip?