Ni ud af ti sygeplejersker overvejer at sige op: - Det kræver simpelthen for meget

En ny undersøgelse viser, at ni ud af ti sygeplejersker overvejer at sige deres job op. Det skyldes primært skiftende arbejdstider og manglende balance – og det blev for meget for Charlotte Riis.

Coronapandemien var dråben for Charlotte Riis, der nu har valgt at sige sit job som sygeplejerske op.
Coronapandemien var dråben for Charlotte Riis, der nu har valgt at sige sit job som sygeplejerske op.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Den 30. november blev en skæbnesvanger dag for Charlotte Riis fra Holstebro. Efter ni år som sygeplejerske valgte hun at sige sit job op.

- Det kræver simpelthen for meget. Det er et afsindigt meningsfuldt arbejde, men der er nødt til at være plads til mig som person, siger Charlotte Riis.

Hun var en del af coronaberedskabet i Herning i foråret og blev også udpeget til det i efteråret. Men det kunne ikke hænge sammen med familielivet, så efter grundige overvejelser går Charlotte Riis nu hjemme.

- Jeg har tre små børn under seks år. De kræver også, at man tager ansvar, og derfor synes jeg godt, at jeg kunne tillade mig at sige min stilling op, siger hun.

Ni ud af ti sygeplejersker går i forskellig grad med de samme overvejelser, viser en ny undersøgelse.

Resultatet overrasker ikke Malene Sørensen, der er tillidsrepræsentant for over 50 sygeplejersker i Herning.

- På tværs af mange afdelinger det noget, der bliver snakket om. Folk er utrygge, og arbejdspresset er for hårdt, siger Malene Sørensen.

Har brug for højere løn og bedre arbejdsmiljø

Det er Dansk Sygeplejeråd, der står bag undersøgelsen. Anja Laursen, der er kredsformand i rådet er alt andet end tilfreds med besvarelserne og kalder udfaldet ’voldsomt forstemmende og ærgerligt’.

Samtidig er hun ikke helt overrasket over, at det i øjeblikket er ekstra svært at være sygeplejerske.

- Jeg forstår godt, at så presset som sygeplejerskers arbejdsmiljø er, og så presset som man er særligt i den her tid, men også generelt, at man simpelthen er udfordret, siger Anja Laursen.

I undersøgelsen peger flertallet på, at de har brug for højere løn og bedre arbejdsmiljø, og at det er de primære årsager til overvejelserne om at sige op.

Det er en problematik, som corona-situationen har gjort endnu tydeligere ifølge Anja Laursen.

- Jeg hører rigtig mange fortællinger og udsagn fra sygeplejersker om, at man føler sig umyndiggjort, man føler sig som en Ludo-brik, siger hun.

Noget andet, mange sygeplejersker er utilfredse med, er, at de havner med nogle opgaver, de ikke føler sig trygge ved, fortæller kredsformanden.

- Arbejdsgivere har valgt at flytte sygeplejersker rundt til noget, som man ikke synes, man er helt fagligt forsvarligt sikker udi, og det gør noget ved sygeplejersker, siger Anja Laursen.

- Der er ikke andre, der passer på min familie

Den sygeplejefaglige direktør hos Hospitalsenhed Vest er da også åben for at se på sygeplejerskernes arbejdsvilkår.

- Det er vigtigt, at vi tager bestik af, hvad sygeplejerskerne siger til os, der er problemet i deres hverdag, og om vi kan imødekomme de behov og problemfelter, som de ser.

Charlotte Riis har nu fået tid til nye projekter derhjemme - men hun var glad for sit arbejde som sygeplejerske og håber at fortsætte i faget.

Netop derfor kan man måske også undre sig over, hvorfor den nu arbejdsløse sygeplejerske har sagt det op i en tid, hvor der virkelig er brug for folk i hendes erhverv.

- Det har da også været en overvejelse hos mig selv, om jeg kunne tillade mig at forlade skuden i en krisetid. Men der er ikke andre, der passer på min familie, end mig, siger Charlotte Riis.

- Så hvis jeg kan se, at der er nogle arbejdsvilkår, der gør, at min familie ikke kan hænge sammen, så er jeg nødt til at tage den konsekvens. Og det er megaærgerligt, fordi der er rigtig meget brug for de her hænder.

1800 sygeplejersker har deltaget i undersøgelsen, som er sendt ud til knap 3000.