Nej tak til lange skoledage: I Nr. Felding har de prøvet det af

SF har trukket sig fra forligskredsen bag folkeskolereformen. Partiet vil give skolerne færre timer og mere frihed. Det har de prøvet i Nr. Felding.

2:48
SF har i dag besluttet at gå ud af forliget om den meget omdiskuterede skolereform.

- Børnene er mere undervisningsparate, og der er mere kvalitet i undervisningen. 

Sådan udlægger skoleleder Karin Svendsen teksten efter fire år, hvor Nr. Felding Skole har kørt med forkortede skoledage. 

Siden 2014 har det været folkeskolereformen, der har sat pejlemærkerne for landets folkeskoler, og det har blandt andet betydet længere skoledage.   

Men ifølge skolelederen var lange dage ikke lig mere læring på skolen i Nr. Felding ved Holstebro.

- Det faglige niveau sidst på dagen var langt mindre end tidligere på dagen. Børnene fik ikke nok ud af undervisningen, og konfliktniveauet var også højere, når vi kom ud på eftermiddagen, siger Karin Svendsen.  

De seneste år har Nr. Felding ansøgt om tilladelse til at skære i antallet af undervisningslektioner og fået lov under lovning på afrapportering. 

Det har givet dem mulighed for at gøre mere brug af to-lærer-ordning og lave undervisning i mindre hold. 

SF vil give frihed til alle skoler

Den slags mulighed bør man ikke skulle igennem en længere paragrafleg for at få.

Det mener SF, der torsdag aften meldte sig ud af forligskredsen bag folkeskolereformen.

- Vi kan se, at der stadig er flere børn, der mistrives i den danske folkeskole, som ikke synes, de passer ind. Og som synes, at dagen er blevet meget lang, siger Jacob Mark, der er uddannelsesordfører i SF til TV 2.

På skolen i Nr. Felding kan skolelederen godt se et perspektiv i et opgør med folkeskolereformen.

- Det vil betyde mere frihed til mig, mit personale og forældrebestyrelsen. Der kan være forskel fra det ene år til det andet, hvor det kan være meningsfuldt at justere uden at skulle igennem alle paragrafferne, siger Karin Svendsen.

Minister enig med SF - men vil beholde reform

Til TV 2 siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, at hun deler SF's analyse af, at folkeskolereformen ikke har leveret de forventede resultater de seneste 10 år.

- Men jeg mener ikke, at vi skal føre blokpolitik på skoleområdet. Regeringen har det udgangspunkt, at folkeskolen er noget, vi skaber i fællesskab, siger hun.

Ministeren vil hellere arbejde videre på at forandre den nuværende skolereform.

- Det skal vi gøre i et bredt samarbejde henover midten – og vi skal gøre det i et tæt samarbejde med parterne omkring folkeskolen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.