Naboer til Holstebro Arrest: - De indsatte kommunikerer højlydt med bekendte ude på gaden

Naboerne omkring arresten i Holstebro er trætte af, at der foregår kommunikation mellem de varetægtsfængslede og deres venner på gaden.

Det sker med jævne mellemrum, at beboerne på Rådhusstræde og Nørregade i Holstebro midtby bliver holdt vågne eller generelt føler sig generede af råben, skrigen og samtaler mellem de indsatte og de indsattes venner, der står på gågaden og kommunikerer.

quoteDe råber, om man ikke vil gøre dem en tjeneste og kaste telefoner op til dem.

Jacob, nabo til arresten i Holstebro

- Det er irriterende og højlydt. Når det sker, så får den ikke for lidt. Det er jo næsten ligesom Anden Verdenskrig, siger Jacob, der er nabo til arresten i Holstebro. Han ønsker kun at stå frem med fornavn.

Holstebro Arrest ligger i det gamle rådhus midt på gågaden. De indsatte råber til hinanden, så man kan høre det langt væk, og nogle gange er det folk udenfor, der råber ind til de indsatte.

En af naboerne har afspillet lydfiler, han har optaget over flere omgange og på forskellige datoer. På optagelserne kan man høre, hvordan de indsatte synger til hinanden og taler sammen. På lydfilerne kan man også høre, hvordan de varetægtsfængslede i arresten kommunikerer på arabisk, med personer de kender, som står ude på gågaden.

Her kan du høre en lydoptagelse lavet af en af naboerne til arresten.

Flere gange har Jacob oplevet, at nogle af de varetægtsfængslede har forsøgt at få ham til at kaste en mobiltelefon ind til dem.

- Jeg har boet her i to et halvt år, og det har været lige slemt i den periode. De råber til os og til folk nede på gaden. De råber, om man ikke vil gøre dem en tjeneste og kaste telefoner op til dem, siger han.

Andre naboer, som TV MIDTVEST har talt med, har fortalt, at de er blevet tilbudt penge, hvis de kastede telefoner ind til fangerne.

Balladen finder ikke sted hver dag, men når det sker, holder det naboerne i området vågne.

- Jeg har åbnet vinduet og råbt, at de skal tie stille, fordi jeg skal op på arbejde. Men de bliver ved. Men så kommer der en vagt, og så bliver der stille i en periode. Men man får ødelagt nattesøvnen, inden man skal op på arbejde, siger Jacob.

Overvejer du at flytte væk?

- Ikke endnu. Beliggenheden og lejligheden er lækker, så det er også træls at skulle flytte væk, siger Jacob.

- Folk skal ikke chikaneres af indsatte i arresten

For Holstebro Kommunes anden viceborgmester kommer nyheden som en stor overraskelse. Han er ked af, hvis borgerne i området føler sig generet, og det problem skal der gøres noget ved.

quoteDe råber jo ikke op for sjovt, så de er jo generet af det, så det må vi have set på.

Finn Orvad, anden viceborgmester i Holstebro, Venstre

- Det overrasker mig i den retning, at vi ikke har hørt om det før, og derfor vil vi også meget gerne vende tilbage og undersøge, hvor stort problemet er. Men det er klart, at de naboer, der bor der omkring, de råber jo ikke op for sjovt, så de er jo generet af det, og det må vi have set på, siger Finn Orvad, anden viceborgmester i Holstebro, Venstre.

Ofte sker samtalerne meget sent om aftenen. Naboerne klager over, at snakken mellem de indsatte og folk på gaden er så generende, at de har svært ved at sove.

Han mener ikke, at arresten overhovedet hører hjemme i Holstebro midtby – i en af kommunens flotteste bygninger og med den mest centrale placering. Men i første omgang vil han gerne i dialog med Kriminalforsorgen om problematikken.

- Først må vi jo spørger Kriminalforsorgen, om de kan gøre noget for, at der ikke kommunikeres ud af bygningen. Det er jo egentlig det, der er problemet, som jeg forstår det – at der bliver råbt ud ad arresten, og det må man jo på en eller anden måde kunne forhindre. Jeg synes da, det er der, man skal starte, siger han.

Kriminalforsorgen: - Naboerne skal bare tage fat i os

For Kriminalforsorgen kommer nyheden om de mange utilfredse naboer til arresten også som en stor overraskelse. De har kun få gange måtte gribe ind, fordi der har været for meget snak over murerne mellem de indsatte og pårørende på gaden.

quoteDet er slet ikke tilfredsstillende, at naboerne bliver forstyrret. Vi vil rigtig gerne have et godt forhold til vores naboer.

Torben Lundgren, enhedschef, Kriminalforsorgen

- Celler er indrettet på den måde, at der er friskluftstilførsel i cellerne – det er dog ikke åbne vinduer, men der er friskluftsventiler, de kan råbe ud af. Vi kan selvfølgelig ikke afvise, at der bliver råbt ind, som du nævner. Men det er ikke tilfredsstillende, og derfor vil vi også rigtig gerne have, at beboerne kontakter os, hvis det er, så vi kan få det stoppet. For vi vil hellere end gerne hjælpe dem og få minimeret det problem, det er helt sikkert, siger Torben Lundgren, enhedschef, Kriminalforsorgen.

- Det er slet ikke tilfredsstillende, at naboerne bliver forstyrret. Vi vil rigtig gerne have et godt forhold til vores naboer. Men jeg vil bare henvise til, at de beboere må hellere end gerne kontakte os, så vi kan få løst det problem og få taget fat i det, når vi har de episoder. Det er ikke alle episoder, vi kan høre eller ligger mærke til inde fra arresten af, men vi vil hellere end gerne have, de kontakter os, hvis de oplever det som et problem, siger han.

Torben Lundgren ved af gode grunde ikke, hvad der bliver talt om over arrestmurene, men det er ikke lovligt, og derfor skal det stoppes.

- Alt efter hvad episoderne går ud på, så er det jo en form for ulovlig kommunikation mellem pårørende og den varetægtsfængslede. Så kan vi ende med at flytte vedkommende til et andet arresthus, så vi kan få det løst, og så vi kan få minimeret det problem, der eventuelt ville være i forhold til politiets efterforskning. Så derfor er vi meget opmærksomme på, at det bliver minimeret, siger han.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.