Musik, dans og scenekunst: Regeringen vil rykke 60 studiepladser fra København til Holstebro

Der er 60 studiepladser på videregående uddannelser på vej til Holstebro i regeringens kommende uddannelsesudspil.

Regeringen rykker 60 uddannelsespladser for musik, dans og scenekunst til Holstebro.
Regeringen rykker 60 uddannelsespladser for musik, dans og scenekunst til Holstebro.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Holstebro Kommune har i mange år vægtet kulturen højt, og nu bliver der muligvis endnu mere grund til at kalde sig en kultur-kommune. 

Regeringen lægger i et nyt politisk udspil om udflytning af studiepladser op til at flytte 60 uddannelsespladser fra de kunstneriske uddannelser fra København til Holstebro.

- Det er et fantastisk løft af den kulturelle profil, vi har i forvejen, siger borgmester HC Østerby til TV MIDTVEST. 

Ifølge udspillet er der tale om 30 studiepladser fra Købehavn til Holstebro til en ny musikuddannelse. Derudover skal flyttes 30 uddannelsespladser fra Den Danske Scenekunstskoles uddannelser fra afdelingen i København til Holstebro. 

- Det er to uddannelser, som passer ind i vores kulturprofil. Vi har jo dansen helt nede fra balletskolen og op til den professionelle dansetrup, så vi har hele fødekæden, siger HC Østerby. 

Der er i alt cirka 1.780 uddannelsespladser på videregående kunstneriske uddannelser. Cirka 75 procent af dem er i dag placeret i København og resten fordeler sig imellem Odense, Aalborg, Esbjerg og Fredericia.

Sådan fordeler de kunstneriske videregående uddannelser sig i dag.
Sådan fordeler de kunstneriske videregående uddannelser sig i dag.
Foto: Kulturministeriet

Regeringen vil dermed styrke mulighederne for at tage en kunstnerisk videregående uddannelse uden for de største byer. Musikuddannelsen vil bestå af en treårig bachelor på konservatorieniveau, som skal have fokus på musikpædagogik og uddannelse af udøvende kunstnere.

Danseuddannelsen skal også bestå af en treårig bachelordel med 16 studiepladser og to kandidatoverbygninger.

Planen er ifølge udspillet at finde et samlet hus eller campus, hvor uddannelserne kan være side om side og skabe et samlet studiemiljø. 

Valget er faldet på netop Holstebro, blandt andet fordi kommunen i forvejen et rigt musik og scenekunstliv. Kommunen har blandt andet MGK-uddannelsen, der i forvejen forbereder musikere til en konservatorieuddannelse og Det Kongelige Teaters Balletskoles ene satellitafdeling.

- Nu kommer det her lag ovenpå, som betyder, at mange af dem, der kommer fra hele landet og søger til Holstebro, kan blive her og tage en overbygning. Det er helt fantastisk, siger HC Østerby om udspillet. 

Mere udflytning af uddannelser   

Regeringen har inviteret til pressemøde på Aarhus Universitets forskningsafdeling i Foulum ved øst for Viborg torsdag middag.

Statsministeren, indenrigsministeren og uddannelses- og forskningsministeren vil alle være til stede ved pressemødet. 

Ifølge statsministeriets hjemmeside bliver emnet for pressemødet "Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund".