Motorvejshul skal lukkes: - Vi er vanvittigt lykkelige

Motorvejsgruppen jubler ovenpå nyheden om, at der i den nye trafikaftale er sat penge af til at få lukket motorvejshullet nord for Herning.

Motorvejshullet på Rute 18 skal lukkes, og for Jens Axel Birn markerer det afslutningen på fem års intenst arbejde.
Motorvejshullet på Rute 18 skal lukkes, og for Jens Axel Birn markerer det afslutningen på fem års intenst arbejde.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Den nye trafikaftale, der blev præsenteret mandag formiddag, indebærer en god nyhed for Motorvejsgruppen. Foreningen har længe kæmpet for, at motorvejshullet på Rute 18 nord for Herning skulle lukkes – og det er der nu sat penge af til.

- Vi er vanvittigt lykkelige. Det har været fem års hårdt arbejde med opture og nedture. Nu ser det ud til, at vi endelig kommer i mål, og det er vi utroligt taknemlige for, siger Jens Axel Birn, der er formand for Motorvejsgruppen.

Jens Axel Birn er også administrerende direktør for Vald. Birn A/S i Holstebro. Virksomheden er bare en af mange, der i stor stil benytter sig af de 9,5 kilometers motortrafikvej, der afbryder Holstebromotorvejen.

- Det vigtigste er sikkerheden. Vi ved, at når man går fra motorvej til motortrafikvej og tilbage til motorvej, så er folk ikke så opmærksomme. De risikerer at blive snydt, og så er det, de her alvorlige hændelser kan ske.

- Sekundært er fremkommeligheden for industrivirksomhederne. For vi ved, at når lastbiler skal op og ned i hastighed, så koster det mere dieselolie, så der er også et miljøaspekt i det her, siger Jens Axel Birn.

Afslutningen på en tålmodighedskamp

Der er sat 402 millioner kroner af til projektet, og planen er, at arbejdet skal begynde i 2026. Men udsigten til at skulle vente fem år endnu tager ikke glæden fra Jens Axel Birn.

- Vi har ikke kæmpet for tiden i det her, og vi har været meget langmodige i arbejdet. Nu er der en dato, og den kan vi se frem til. Og så tror vi også, at når byggeriet først går i gang, så går det stærkt, siger han.

Samlet set er der sat 161 milliarder kroner af til større statslige trafikinvesteringer frem til 2035. Aftalen indebærer ikke penge til at få lukket motorvejshullet sydvest for Herning på Rute 15.

- Vores prioritering har være rute 18, for det er der, to tredjedele af trafikken er. Men vi håber da også, at der på et tidspunkt bliver penge til at få det andet hul lukket.

Aftalen betyder, at Motorvejsgruppen er i mål. Og dermed nedlægger gruppen sit arbejde efter fem "utroligt spændende år," fortæller Jens Axel Birn

- Det har været en tålmodighedskamp. Mange møder, mange ture, mange interviews og kampagner. Men jeg synes, når vi står her i dag i solskin, så har det været arbejdet værd.