Motion nedsætter tvang i psykiatrien

Masser af motion og et skema på væggen har nedsat brugen af tvang i Regionspsykiatrien Vest i Holstebro.

Masser af motion og et skema på væggen har nedsat brugen af tvang i Regionspsykiatrien Vest i Holstebro. Det fortæller DR Midt & Vest.

Her er man begyndt med systematiseret og målrettet motion til de psykiatriske patienter og et såkaldt mestringsskema på væggen, der eksempelvis opfordrer patienterne til et varmt bad eller en tur på løbebåndet.

Patienter og personale glade

Det øgede fokus på motion begyndte for godt to år siden. Skemaet bliver lavet som noget af det første ved indlæggelsen. Og ikke kun patienterne er glade for de nye tiltag. Også personalet er meget glade for at arbejde med det.

- Hvis vi sammenligner 2013 og 2014 frem til nu, kan vi se et markant fald både i, hvor mange personer, der har været udsat for bæltetvang, og hvor mange hændelser af bæltetvang, der har været, siger hun til DR Midt & Vest.

Og det har altså været en så stor succes, at Regionspsykiatrien i Vest nu går i den helt modsatte retning end psykiatrien både regionalt og på landsplan.

Generel stigning i brugen af tvang

Regionspsykiatrien Vest havde september sidste år 118 bæltefikseringer. I år er det tal faldet til 73.

Til sammenligning oplevede psykiatrien både på landsplan og i Region Midtjylland sidste år en stigning i brugen af bæltefikseringer. I Region Midtjylland blev 471 personer bæltefikseret mindst én gang. Det var det højeste antal i over 10 år. Paradoksalt nok i en tid, hvor Folketinget ellers har vedtaget, at brugen af tvang i psykiatrien skal halveres inden 2020.