Minkkrise påvirker følgeerhverv: Producent har mistet halvdelen af medarbejderne

Når der er krise i minkbranchen, rammer det også avlernes leverandører af foder og maskiner.

Jens Ole Mortensen er driftsleder hos Twinca i Vinderup, hvor bemandingen er halveret som følge af krisen i minkbranchen.
Jens Ole Mortensen er driftsleder hos Twinca i Vinderup, hvor bemandingen er halveret som følge af krisen i minkbranchen.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Minkbranchen er presset. På seks år er produktionen på verdensplan faldet fra 90 millioner skind til cirka en tredjedel. Noget, følgeerhvervet også mærker.

- For tre-fire år siden, da det var maksimalt, var vi vel omkring tyve mand. Jeg vil tro, at vi lige nu ligger på omkring det halve, siger driftsleder Jens Ole Mortensen fra Twinca i Vinderup, der producerer fodermaskiner.

Selv har Jens Ole Mortensen været i branchen i 11 år. Han har altså mærket både op- og nedture. Denne nedtur mærker de også hos Holstebro Minkfodercentral.

- Det vil nok få den konsekvens i år, at vi kommer cirka 30-35 procent ned i produktion, forklarer formand Birger Primdahl.

Sidste år var gennemsnitsprisen på et minkskind 223 kroner - og den skal helst ligge på 300 kroner, før det kan løbe rundt.

Minkavler: - De næste får vi løn for

Hos Ib Lundgaard, der ud over selv at være minkavler er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening, er der optimisme at spore.

- Jeg tror på, at de mink, vi skal til at lave nu i næste uge, får vi muligvis ikke en stor pris for, men sådan at vi kan få en løn ud af det, forklarer han.

Ib Lundgaard har 1.200 minktæver, som han avler på.

2:09
Minkbranchen i Midt- og Vestjylland lider under en massiv nedgang i produktionen af minkskind.