Minkbure har stået tomme i månedsvis - nu kommer myndighederne og laver miljøtilsyn

20 minkfarme i Holstebro Kommune får lavet miljøtilsyn selvom minkene for længst er væk.

2:08
Minkfarmen ved Holstebro har eksisteret siden slutningen af 80'erne og havde plads til 1.200 tæver. I dag står den tom, men er nu blev udtaget til miljøtilsyn af Holstebro Kommune.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

I mere end et halvt år har minkburene hos Lindballe Mink ved Holstebro stået tomme. 

Alligevel blev Berit Lindballe og hendes mand ringet op i fredags med beskeden om, at kommunen vil lave et miljøtilsyn af farmen. 

- Hvorfor skal der miljøtilsyn til, når farmen står tom, spørger den tidligere minkavler.

Sammen med sin mand har hun svært ved at se logikken i, at Holstebro Kommune har planlagt 20 miljøtilsyn på flere af kommunens tomme minkfarme i løbet af den kommende tid. 

- De ved godt, at de står tomme, siger Berit Lindballe og henviser til november 2020, hvor Fødevarestyrelsen førte kontrol med, at alle danske mink blev aflivet. 

- Vi troede faktisk, at vi var ved at være ude af det, konstaterer Berit Lindballe, der fortsat arbejder som selvstændig.

Kontrollerer tanke og oplag

Over for parret har kommunen tilkendegivet, at man er opmærksomme på, at burene i dag står helt tomme. Men ifølge miljøtilsynsbekendtgørelsen er kommunen forpligtet til at føre miljøtilsyn med minkfarme, da der stadig kan være inventar, der har betydning for miljøet. 

- Der er gået bureaukrati i den, siger Berit Lindballe, der sammen med sin mand vedligeholder farmen for at sikre en ordentlig ekspropriering om nogle år. 

Hos kommunen erkender man, at tilsynene er dikteret af lovgivning, men besøgene giver mening, forklarer Anders Debel, der er direktør for Teknik og Miljø ved Holstebro Kommune.

- Der er miljøforhold, der ikke er direkte relateret til om der er mink eller ej.

Han påpeger, at gylletanke og andre dele af inventaret kan udgøre en risiko for miljøet. Alligevel har de manglende dyr betydning for kontrollens karaktér. 

- Vi kan antage, at de miljømæssige forhold i udgangspunktet er i orden og tilsynet derfor kan reduceres til et meget kort besøg, forklarer han og tilføjer:

- Der er nok noget, der ville give mere mening end de her tilsyn.

Uvist hvor regningen ender

Efter planen skal minkfarmen ved Holstebro mandag morgen lægge bure og inventar til endnu et miljøtilsyn. 

- Vi er spændte på om de (Holstebro Kommune, red.) sender en regning til os bagefter. Det plejer de at gøre, forklarer Berit Lindballe. 

Minkavlerne betaler normalt selv for miljøtilsyn, og Berit Lindballe fortæller, at tilsynet tidligere tog en halv time, men resulterede i en regning på 2-3.000 kroner, da prisen for papirarbejdet også endte hos parret. 

- Vi har ikke noget at skjule, men nu må de snart stoppe, understreger hun. 

Ifølge Anders Debel giver loven mulighed for at gennemføre tilsynsbesøg, uden at regningen ender hos tidligere minkavlere som Berit Lindballe og hendes mand. 

- Jeg kan ikke garantere noget, men forberedelsesdelen er langt mindre, når der ikke er dyr længere. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at tilsynet får et omfang, hvor det er relevant at opkræve brugerbetaling, siger han.