Minkavler har fyldt gamle bure med jordbær: - Det er terapi for mig at udvikle et nyt erhverv i hallerne

Da coronakrisen tvang Ejner Rask til at droppe livet som minkavler, kastede han sig i stedet ud i en tilværelse som jordbærproducent.

2:22
Ejner Rask har ansat sin kone Aase Mølsted på deltid som jordbærplukker.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Efteråret 2020 blev enden på 40 års minkavl for Ejner Rask fra Blæsbjerg, da hans besætning ligesom alle andre avleres blev slået ned som følge af coronakrisen.

Men hans lyst til at se noget vokse forsvandt ikke med dyrene.

Derfor er minkhallerne i dag omdannet til et gartneri med 10.000 jordbærplanter i lange lige rækker.

- Det er dejligt, det er frit, og så er det sæsonarbejde, som vi også havde det med minkene, og det kan jeg godt lide. At vi trykker den af, når der er sæson, og er her 100 procent, siger den tidligere minkavler.

Det var et afsnit af TV MIDTVESTs programserie Fotovognen, der inspirerede ham til at fylde nyt liv i de tomme haller, og da han først havde fået idéen, var der ikke langt fra tanke til handling.

- Jeg så i fjernsynet, at der var nogle, der havde tunneldrivhuse, og så tænkte jeg, at det måtte kunne konverteres til minkhaller. Så vi tog taget af og lagde vækstfolie på, siger jordbærproducenten.

I dag er fire af de gamle haller forvandlet til væksthuse med planter i to lag på begge sider af midtergangen.

0:24
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Plantepleje i stedet for psykologtimer

Der gik kun en måned, fra Ejner Rasks mink blev aflivet, til han var i gang med at eksperimentere med planteavl, men det tog længere tid for ham at komme sig helt over den pludselige nedlukning af hans farm gennem fire årtier.

- Det er altid hårdt, når der kommer 40-50 mand og afliver ens mink og kører det hele i en container. Mange års arbejde er væk. Det har ikke været nemt. Det skulle lige bearbejdes, siger han.

Og her viste jordbærplanterne sig at have en positiv effekt.

- Du undgik at blive i dårligt humør over at have mistet minkene, siger Aase Mølsted, der er gift med Ejner Rask, til sin mand.

- Ja, det er terapi for mig at udvikle et nyt erhverv i hallerne, tilføjer han selv.

0:16
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Af og til savner han livet som minkavler, men han fortryder ikke, at han hurtigt gik i gang med at omdanne sin dyrefarm til planteland.

- Vi er frie for at gå til psykolog. Jeg går til jordbær i stedet for. At have noget at gå op i og foretage sig 100 procent, det kan jeg kun anbefale. Så det har været godt for mig og for os, siger han.

Udover jordbær dyrker Ejner Rask også kartofler og urter. Alle afgrøderne bliver solgt i en vejbod ikke langt fra gartneriet.