Minkavler-familie isolerer sig: - Jeg vil ikke være skyld i smitte

Der er få uger til minkene kan pelses. Indtil da skal minkavlerne for alt i verden undgå, at et af dyrene bliver smittet - for så ryger hele årets indtjening i vasken.

Familien Obitsø gør alt, hvad de kan, for at undgå at tage covid-19 med hjem til farmen.
Familien Obitsø gør alt, hvad de kan, for at undgå at tage covid-19 med hjem til farmen.
Foto: Casper Roslyng Rasmussen, TV MIDTVEST

Minkavlernefamilien Obitsø fra Skave har ikke haft corona indenfor. Men de holder vejret, for hvis det sker, kan de miste alt, og derfor er risikoen for at blive smittet det første, de tænker på om morgenen.

Særligt når yngste medlem som den eneste skal i skole. Og ud blandt andre mennesker.

- Jeg er lidt bange for det, for jeg vil jo helst ikke være skyld i at smitte minkene, siger Lilja Blæsbjerg-Obitsø, der er 10 år gammel.

I en radius af 7,8 kilometer omkring deres farm ligger 35 andre minkavlere, og som reglerne er lige nu, skal op mod 560.000 mink slås ihjel, hvis bare én af minkene bliver smittet.

Så familien er enige om, at det ikke kan være anderledes.

- Det er jo simpelthen for at opretholde den mest normale hverdag for hende, siger Maria Blæsbjerg-Obitsø, der er mor til Lilja og til hverdag er miljømedarbejder.

På en almindelig dag tager Lilja afsted i skole, hendes mor arbejder hjemmefra, og på farmen gør de alt for at holde virussen væk.

Seneste tiltag er en gaskanon, der også skal gøre farmen mere smittesikker. Den fungerer som et moderne fugleskræmsel.

- Vi ved, at måger dapper rundt på farmen og samler måske spildfoder op. Så er de her måske en halv time, og så flyver de ned til naboen og laver det samme nummer dernede. Og har vi så corona her – eller kommer de med noget corona – så har vi det i hvert fald. Ellers har naboen det, siger Jan Obitsø, der er minkavler.

Lige nu er netop fugle familiens bedste bud på en smittespreder, selvom de ikke ligefrem føler sig komplet sikre på særlig meget i disse dage.

- Hvem ved? Ingen ved det. Så det kan vi lige så godt tro på, som vi kan tro på noget andet, siger Jan Obitsø til TV MIDTVEST.

Familien holder sig så isolerede som muligt, men hverdagen skal stadig glide. Derfor skal der også handles ind, selvom frygten for smitte er til at tage og føle på.

Så må man jo bare forberede sig så godt, man nu kan.

- Vi skal jo have købt ind. Det foregår med mundbind og med sprit og afstand. Og så hurtigt som muligt. Så det er sådan, det er, siger Maria Blæsbjerg-Obitsø.

Forholdsreglerne er mange, men man kan heller ikke være for forsigtig, når man er minkavler lige for tiden.

Det er nemlig nu, at minkavlerne kan høste frugten for denne sæsons arbejde.

- Vi er så tæt på pelstid nu, at vi skal have de skind. Vi skal have de skind klar. Så enkelt er det, siger familiemoren til TV MIDTVEST.

Pelstiden betyder, at der er mere på spil, og det bliver ikke lettere. Perioden giver nemlig ekstra travlhed, og derfor er der en smitterisiko mere. Nu kommer sæsonarbejderne fra Letland.

- Der kommer fire mand i aften, og de overnatter i en vogn, indtil vi i morgen kan få dem testet, siger Jan Obitsø.

TV MIDTEST følger minkavlerfamilien Obitsø hele ugen for at give et indblik i den pressede situation, folkene inden for erhvervet står i.