Ministre i samråd om stor forureningssag - men løsningen mangler stadig

I dag var regeringen i åbent samråd om, hvordan de vil håndtere forureningen med det giftige stof PFOS, der er konstateret flere steder i Midt- og Vestjylland.

2:13
I dag svarede regeringen på spørgsmål om, hvordan de vil håndtere forureningen med det giftige stof, PFOS, der er konstateret flere steder her i landsdelen.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Det bliver et større projekt at få ryddet op efter de PFOS-forureninger, der er konstateret flere steder i landet. I dag tog regeringen de første skridt mod at beslutte, hvordan oprydningen skal ske.

Miljøminister Lea Wermelin (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var i centrum til dagens åbne samråd på Christiansborg om PFOS-forureningen.

Med til samrådet var også Karsten Filsø (SF), som til hverdag er kommunalpolitiker i Holstebro, men for tiden fungerer som vikarierende miljøordfører for sit parti. Han ser med stor alvor på forureningen, der også har fundet sted i Midt- og Vestjylland.

- Vi skal til at løse problemerne, lyder det fra Karsten Filsø, som fortsætter:

- Der er en utålmodighed. Nu er problemerne jo afklaret. Man har et problem, man ikke kendte til tidligere, og nu er det nødvendigt, at vi er handlingsorienterede.

Miljøminister ser med alvor på forureningen

Stoffet PFOS er sundhedsskadeligt for mennesker, og det nedbrydes ikke i naturen. Det blev tidligere brugt i brandslukningsskum, og nu er stoffet fundet flere steder, hvor brandfolk har trænet.

Blandt andet er der fundet PFOS i grundvandet ved en tidligere brandstation i Holstebro og i området nær Flyvestation Karup

Til samrådet svarede de to ministre på spørgsmål om regeringens håndtering af forureningen.

- Jeg ser med stor alvor på forurening med PFOS, lød det fra Lea Wermelin under samrådet.

Forslag om konkret projekt i Holstebro

For Karsten Filsø var dagens mission at komme nærmere en konkret slagplan for at gøre noget ved forureningen.

- I første omgang har vi brug for at udvikle brugbare teknikker for oprensning. Kommunerne magter ikke at afsætte penge til udvikling på det her, siger han.

Derfor spurgte han konkret miljøministeren, om hun vil finde to til tre millioner kroner til et pilotprojekt i Holstebro Kommune.

Lea Wermelin var ikke afvisende over for forslaget.

- Man kan søge om penge til konkret at få afprøvet nogle af de teknologier, som er til stede. Det kunne være en mulighed for det konkrete projekt, der bliver nævnt her, lød svaret fra ministeren.

Præcis hvordan de PFOS-ramte områder skal renses, må tiden vise, men spørger man Karsten Filsø, kan det ikke vente meget længere.

- Det er både mennesker, det er natur og det er drikkevand, der bliver påvirket, og det tror jeg sådan set er en bekymring, der deles af alle, siger han.

PFOS har ikke været tilladt i brandslukningsskum siden 2011.