Minister begejstret for vestjysk forsøg: - En teknologi der kan få enorm betydning

Fødevareminister Mogens Jensen indviede anlæg, der skal lave græs om til svinefoder og dermed skåne miljøet.

Fødevareminister Mogens Jensen på Ausumgaard.
Fødevareminister Mogens Jensen på Ausumgaard.
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Fødevareminister Mogens Jensen (A) har store forventninger til et vestjysk forsøg med bioraffinering af græs.

Anlægget, der skal omdanne kløvergræs til proteinfoder,  befinder sig på herregården Ausumgaard mellem Struer og Holstebro, og fredag eftermiddag stod ministeren for den officielle indvielse.

- Det er en teknologi, som kan få enorm betydning. Jeg er sikker på, at vi her har fat i et koncept, som kan udbredes til mange andre landbrug i resten af Danmark – og også i meget større skala, sagde Mogens Jensen.

Danmark importerer hvert år 1,5 millioner ton soja, der bruges som foder til blandt andet svin. Sojaen kommer først og fremmest fra Sydamerika, og det er en trafik, der udleder en stor mængde CO2. Samtidig betyder produktionen, at store arealer regnskov fældes.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet skal der dyrkes soja på et areal svarende til Sjælland for at dække den danske import.

Håbet er, at det langt mere bæredygtige danske græs kan erstatte en stor del af den importerede soja. 

- På gourmet-restauranter landet over har det nye nordiske køkken de seneste år gjort det moderne for os mennesker at spise mad lavet af lokale råvarer. Og nu er det blevet dyrenes tur. Ved hjælp af det anlæg, vi indvier her i dag, skal danske dyr i fremtiden have deres proteintilskud fra dansk græs i stedet for fra sydamerikansk soja. 

- Drøvtyggere som kvæg og får har i århundreder nydt godt af næringen i de saftige græsmarker. Men det nye er, at det ved hjælp af bioraffinering er muligt for ”en-mavede” dyr som svin og kyllinger at fordøje proteinerne, lød det fra ministeren.

Udover Ausumgaard er Vestjyllands Andel, SEGES og R&D Engineering & Automation involveret i projektet.

Miljø- og Fødevareministeriet har bevilget 14 millioner kroner fra GUDP-puljen til det nye anlæg. GUDP står for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. 

0:58
SE OGSÅ: Indslag om forsøget på Ausumgaard fra den 2. august.