Milliondyr statue skadet: Ingen ved endnu, hvornår Maren kommer tilbage

I sommer blev en kendt statue i Holstebro beskadiget. Nu venter kommunen på at høre mere om, hvornår den kan komme tilbage.

Normalt er det en af Holstebros helt store turistattraktioner, men siden juli har der været tomt på torvet foran det gamle rådhus i Holstebro.

Statuen Kvinde på Kærre – bedre kendt som ’Maren å æ woun’ – blev beskadiget i forbindelse med, at hun blev hejst op fra sit faste skjul under jorden lørdag den 10. juli.

Men selv om sommeren nu er blevet til efterår, så er det endnu uvist, hvornår Maren vender tilbage til byen, lyder det fra Mette Højborg, der er direktør for Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked i Holstebro Kommune.

- Sagen kører ved forsikringen lige nu, så vi ved ikke særligt meget endnu, forklarer hun.

Som et led i forsikringssagen skal statuen blandt andet vurderes. Desuden skal det skal besluttes, hvem der er den rigtige til at stå for reparationen af den kostbare skulptur. Derfor er det ikke muligt for kulturchefen at komme med et tidsestimat, siger hun og tilføjer, at hun godt ved, mange borgere savner statuen i gadebilledet.

Er mange millioner værd

Maren er lavet af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti og blev købt af byrådet i Holstebro i 1966. I 2009 besluttede man sig for at sikre hende mod hærværk og tyveri, da hun på det tidspunkt var steget i værdi til et trecifret millionbeløb.

Sikringen blev en løsning, hvor hun hver aften blev hejst ned under jorden, hvor hun overnattede under en tyk glasplade, før hun igen kom op igen om morgenen.

Det er den proces, der i juli gik galt, så Maren endte med at blive ridset. Omfanget af skaderne er uklart, men det drejer sig om ridser på hendes ansigt og bryst, har Mette Højborg tidligere fortalt til TV MIDTVEST.

Indslag fra juli hvor Maren blev skadet under sin tur op fra jorden.