Miljøministeren besøger minkgrave i Nr. Felding

Lea Wermelin har takket ja til en invitation fra de lokale i Nr. Felding og kommer til det vestjyske mandag formiddag.

Miljøminister Lea Wermelin.
Miljøminister Lea Wermelin.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Miljøminister Lea Wermelin (S) får nu mulighed for selv at studere de meget omtalte massegrave for mink i Nr. Felding ved Holstebro.

Ministeren har sagt ja til en invitation fra de lokale og kommer dermed til Nr. Felding  mandag formiddag. Det bekræfter Miljøministeriet over for TV MIDTVEST.

Fødevarestyrelsen vil også være repræsenteret under besøget, ligesom Holstebros borgmester, Wermelins partifælle H. C. Østerby,  lægger vejen forbi.

Den lokale arbejdsgruppe peger i en pressemeddelelse på, at minkgravene bør tømmes, og at arbejdet skal sættes i gang med det samme.

- Det håber vi, at miljøministeren er enig med os i. Vi håber, at hun vil være en del af løsningen, lyder det.

Området ved Nr. Felding er et af to steder, som myndighederne har brugt til at begrave flere tons døde mink i kølvandet på regeringens beslutning om at aflive alle danske mink. Den anden massegrav ligger også i Midt- og Vestjylland, nemlig i Kølvrå ved Karup.

Begge steder har massegravene medført protester fra de lokale, som frygter for konsekvenserne for miljøet og drikkevandet.

Efter længere tids kritik erkendte den nye fødevareminister Rasmus Prehn i slutningen af november, at en del af massegraven i Nr. Felding ligger for tæt på en lokal badesø.

Et politisk flertal kræver, at minkgravene i Nr. Felding og Kølvrå bliver tømt igen - et ønske som Rasmus Prehn også deler. Han har dog ikke lagt sig fast på, hvordan det rent praktisk skal kunne lade sig gøre.

Miljøministeriet har på forhånd ingen kommentar til besøget - ud over at bekræfte, at ministeren har takket ja til invitationen.

Her er pressemeddelsen fra den lokale arbejdsgruppe: 

Miljøminister Lea Wermelin kommer til Boutrup Sø for ved selvsyn at se området, hvor de døde mink er begravet. Baggrunden for at invitere miljøministeren er, at vi er dybt bekymrede for den miljømæssige katastrofe, der i øjeblikket udspiller sig her i Vestjylland.

Som borgere i Vestjylland er det os og vores natur, der bliver påvirket at denne forurening i fremtiden. Derfor havde vi et behov for at invitere ministeren til Boutrup Sø, for at hun ved selvsyn kan se hvilke områder, der bliver påvirket af regeringens beslutninger. 

Vi er naturligvis positive over, at hun tog godt imod invitationen. Vi forsøgte allerede at gøre opmærksom på dette vanvid den. 8. november ved en fredelig demonstration, men ingen ville høre os. Sidenhen har vores politikere, landmænd, borgerforeningen forsøgt at påpege, hvor forkert og ødelæggende denne miljøkatastrofe er. 

Det er ikke blot et spørgsmål om én sø, men et spørgsmål om hele Holstebro’s drikkevandinteresser og udvanding via Storåen til Nissum Fjord, som er en del af Geopark Vestjylland. 

Vi holder i høj grad af vores natur her i Vestjylland. Vi har valgt at bosætte os i et natursmukt område med vandløb, sø og skov. Nedgravningen er endnu et bevis på, at regeringen har håndteret hele mink-sagen dybt forkasteligt. 

Vi mener, at oprydningen skal igangsættes nu, og det håber vi, at miljøministeren er enige med os i. 

Vi håber, at hun vil være en del af løsningen.