Mangel på dagplejere: Familie må passe barn hjemme

Et stort antal dagplejere i Holstebro Kommune er blevet fyret. Et udtryk for at efterspørgslen falder, mener forvaltningen. Men det tror de ikke på hos FOA.

Rygter om en god skole og gode dagtilbud fik Maria Ejstrup Bach og hendes mand til at bygge hus i Tvis.

De skrev deres datter op hos en dagplejer i byen.

- Vi havde hørt, at det havde et godt ry, og at det var et dejligt sted at vokse op, fortæller Maria Ejstrup Bach.

Men under en måned før, at deres datter skulle begynde hos dagplejeren, fik de en dårlig nyhed: Dagplejeren var blevet fyret.

Færre og færre dagplejere

Det kan være svært at finde plads til sit barn hos en dagplejer, og det mærker forældrene på Holstebro-egnen også.

Her er tre dagplejere inden for kort tid blevet fyret. De seneste tre år er antallet af dagplejere i Holstebro Kommune faldet fra 200 til 179.

quoteVi vil stadig helst have en dagplejeplads, men sådan som det ser ud lige nu, så er det rigtig svært at få en dagplejeplads i Tvis.

Maria Ejstrup Bach, Tvis

Tendensen er den samme på landsplan, hvor antallet af dagplejere er blevet halveret de seneste ti år.

- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, for vi ved, at børnetallet stiger, og vi ved jo også, at det er et fantastisk professionelt tilbud om pasning for små børn fra nul til tre år, siger Dorthe Pia Hansen fra FOA i Holstebro.

Hos kommunen mener de, at det er et spørgsmål om efterspørgsel.

- Det er konkrete tal, som vi jo løbende får fra vores forvaltning. Og så ser vi, at efterspørgslen på vuggestuepladser har været stigende, fortæller Torben Strømgaard, der er næstformand i Børne- og Familieudvalget i Holstebro Kommune.

Men det tror de ikke på hos FOA, der oplever at få opringninger fra forældre.

- Der får vi at vide, at de har ønsket dagplejen. Og så undrer det jo også dem, at vi har nogle medlemmer, der bliver opsagt. Det undrer også os, når der er en søgning, siger Dorthe Pia Hansen.

Må holde datteren hjemme

Manglen på dagplejere betyder, at Maria Ejstrup Bach med hjælp fra familien må holde sin datter hjemme i mindst to måneder.

- Vi vil stadig helst have en dagplejeplads, men sådan som det ser ud lige nu, så er det rigtig svært at få en dagplejeplads i Tvis, siger Maria Ejstrup Bach. 

Hun og manden håber, at de snart kan få en plads hos en lokal dagplejer.

FOA har nu bedt Holstebro Kommune om at se de konkrete tal for, at der er større efterspørgsel efter vuggestuer end dagplejere i kommunen.

Allerede i 2017 var et stigende børnetal med til at skabe stor efterspørgsel på nye dagplejere i Holstebro Kommune. Se indslaget her.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.