Mangel på bagerelever i Europa: Konkurrence i Holstebro skal give lyst til arbejdet med mel og sukker

Bagerfaget har stolte traditioner, men det er også et fag, som for lidt unge vælger at uddanne sig indenfor. Det forsøger branchen at ændre på med en international konkurrence i Holstebro.

1:51
Der mangler bagerelever i det meste af Europa
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Unge bagere fra syv nationer i Europa er samlet på konkurrencelejr i Holstebro. En af deltagerne er 22-årige Julie V. S. Kirkegaard.

- Jeg synes, det er supervigtigt, ellers kommer vi ikke videre, og så bliver vi bare i de gamle vaner, som vi plejer, siger bagereleven fra UCH i Holstebro.

Egentlig var det meningen, at Julie V. S. Kirkegaard skulle repræsentere Danmark ved World Skills i Shanghai i år, men det blev aflyst på grund af corona, og derfor konkurrerer hun i stedet på hjemmebane.

Udover den danske deltager, så er der også elever fra bagerskoler i Schweiz, Belgien, Spanien, Finland og Holland. Eleverne udveksler erfaringer og konkurrerer også mod hinanden.

Konkurrencer skal lokke nye bagere til

Lige nu er mange bagerskoler i Europa udfordret af, at de ikke har nok elever, men det er håbet, at internationale konkurrencer kan hjælpe med, at flere unge får øjnene op for faget.

- Jeg har lige snakket med dem fra Spanien og Holland, og de har den samme opgave som os med at forsøge at få nogle unge mennesker til branchen, siger Lars Jacobsen, der er faglærer på UCH.

Håbet er, at konkurrencen kan vise, hvor spændende bagerfaget er, og at budskabet kommer ud til så mange som muligt.

- Vi arbejder hele tiden på, at der skal komme flere. Men det er også vigtigt, at man forsøger at se nye ting, der kan bringes ind i faget. Det er blandt andet det, vi giver de unge mennesker mulighed for til konkurrencen, siger Lars Jacobsen.

Deltagerne rejser hjem til deres bagerskoler igen i morgen.