Lukning af psykiatrisk afdeling skaber stor bekymring

Det kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, når Region Midtjylland lukker den psykiatriske afdeling i Holstebro. Regionen afviser kritikken.

Den 1. februar lukker og slukker den psykiatriske afdeling ved Hospitalsenheden Vest i Holstebro. Flere måneders kamp for at skaffe speciallæger til afdelingen er mislykkedes, og de 17 sengepladser bliver overført til Viborg og Herning.

Flytningen skaber stor frustration – ikke mindst hos de pårørende til psykisk syge.

- Mange af patienterne er meget skeptiske over for forandringer. Det kan godt være, det er til det bedre, men det kan mange af dem ikke se. Enhver forandring for dem er noget skidt, siger Keld S. Laursen, lokalformand i Bedre Psykiatri i Holstebro.

Lukningen af den psykiatriske afdeling i Holstebro betyder, at psykisk syge ikke længere skal behandles i nærmiljøet, og det vil ramme dem hårdt.

- Min værste frygt er, at der er nogen, der ikke bliver indlagt, når de skulle have været indlagt, og gør skade på sig selv og andre, siger lokalformanden.

Det er ikke kun de flere kilometer til nærmeste behandling, der vil få konsekvenser for patienterne. Også ændrede rutiner og nyt personale vil blive en stor udfordring, advarer han.

- De skal først vænne sig til de nye forhold og de nye ansigter, der er, og det gør, at det tager længere tid at blive rask igen, siger Keld S. Lauersen.

Regionen afviser kritik

Region Midtjylland har valgt at bevare et akut behandlingstilbud i Holstebro. Alligevel er de pårørende bekymret – en bekymring, der deles af Landsforening Sind, hvor fokus er rettet mod de ambulante tilbud.

- Vi har tidligere set en tilbøjelighed til, at man gerne vil flytte patienterne hen, hvor sengeafsnittene er, og det synes jeg ikke er rimeligt, siger Knud Kristense, landsformand i Sind.

Hos Regionen mener man, at trygheden for patienterne er i højsædet. Dermed afviser de frygten og kritikken.

- Det at komme på en psykiatrisk afdeling er en del af trygheden også at møde en speciallæge, og det er så det, vi kan håndtere ved at gøre det på den her facon, siger Gert Pilgaard Christensen, direktør for psykiatri og social i Region Midtjylland.

- Vi er ikke bange for, at folk bliver mere syge, men vi er helt klare over, at det giver en utryghed, og den der oplevelse af, at man skal køre længere, får selvfølgelig også noget betydning, fortsætter Gert Pilgaard Christensen.

Onsdag har politikerne i Region Midtjylland på et regionsrådsmøde behandlet et forslag, der skal bane vejen for et nyt Psykiatriens Hus i Nordvestjylland.

Psykisk syge og pårørende er frusterede over flytning af  17 psykiatriske sengepladser fra Holstebro.

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.