Livreddere kravlede i tårnet

Fra i dag er livredderne igen at finde i toppen af deres tårne langs Vestkysten.

livredder001.jpg

Herfra kan de holde øje med kritiske situationer i vandet. Dem var der 400 af sidste år i Hvide Sande, og af dem gjorde gjorde livredderne en afgørende forskel i 11 tilfælde. I søndervig rykkede de ud 1100 gange, og en enkelt af dem betegnes som livreddende. Men bare fordi der er livreddere, skal man ikke læne sig tilbage i bølgerne og tro alt er godt.

Det er nemlig vigtigt, at man følger de fem baderåd. Dem kan du læse nederst på denne side.

 

De 5 baderåd:

1. Lær at svømme

Det kan være farligt at bade på stranden, især hvis du ikke har lært at svømme. Vælger du alligevel at gå i vandet, bør du finde et sted, hvor de kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige, så du ikke kommer i vanskeligheder.

2. Gå aldrig alene i vandet

Er I flere sammen i vandet, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis en af jer får problemer. Det giver større sikkerhed for alle. Er du på en strand med livreddertårn, anbefales det at bade i området mellem de rød-gule flag, som livredderne overvåger. Undgå farlige lege i vandet og råb ikke om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Før du bader, bør du vurdere dubde, strøm og vindretning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Vandet bliver koldt inde ved kysten, og der kan være mange brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller (hestehuller). Bliver du fanget i et revlehul, er det vigtigt, at du bevarer roen og lader dig føre med strømmen ud. Så har du kræfter til at svømme til siden og ind mod land, når strømmen slipper.

4. Lær stranden at kende

Bader du et nyt sted, skal du være ekstra på vagt. Spørg de lokale eller en livredder, om der er forhold, du bør kende, før du går i vandet. Måske sejler der en hurtigfærge forbi, der giver store bølger? Måske er stranden kendt for stærk sidestrøm eller mange revlehuller? Den jyske vestkyst er et populært feriemål for danske og udenlandske turister. Vesterhavet er skønt, men hvert år bliver badegæster overrasket over dette havs særlige kræfter, og for nogen går det desværre rigtig galt. Tag dig god tid til at lære stranden at kende og husk, at forholdene ændrer sig med vejret.

5. Slip ikke børnene af syne

Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Så hold godt øje med børnene på stranden og sørg for ikke at blive distraheret. Hold dig tæt på dem, så I kan høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt.

Se mere på www.respektforvand.dk