Legetøjsbutik plaget af måger: De skriger og skider på det hele

En stor folk måger plager legetøjsbutik. Trods flere års kamp mod mågerne i området, virker bestanden hverken til at blive mindre eller mindre generende.

Skrig, skrål, store fugleklatter og til tider en kraftig ammoniak-tung lugt, der river i næsen. Det er ikke ligefrem optimale betingelser at drive legetøjsbutik under. Ikke desto mindre er det, hvad Toys "R" Us-butikken i Holstebro må leve med i sommermånederne. 

Nogle dage er der flere end andre dage. I dag hang en stor flok måger ud på taget og i luften omkring Toys "R" Us i Holstebro. 
Nogle dage er der flere end andre dage. I dag hang en stor flok måger ud på taget og i luften omkring Toys "R" Us i Holstebro. 
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- De er jo over det hele, og de bygger også reder på vores tag. Der er liv og fjer og mågeklatter og alt muligt andet rundt i hele området, som vi jo også kæmper med at holde rent, siger Jan Jørgensen, der er butikschef hos Toys "R" Us i Holstebro.  

- Specielt når de yngler, så er det et stort problem, siger Jan Jørgensen.  

Mågerne slår sig ned og begynder at yngle i slutningen af april. De ligger på reden henover sommeren og kan være aggressive i sit forsvar af reden. Det kender Jan Jørgensen alt til. Midt i august er problemet der fortsat, men det er mindre end det var for to måneder siden. 

Fakta om sølvmåger

I løbet af sommeren har legetøjsbutikken været hjemsted for en stor flok måger. Nærmere bestemt butikken flade tag, der er ideelt for mågerne, fordi de trygt kan yngle, fordi deres naturlige fjender som f.eks. ræve ikke har en chance for at komme i nærheden af rederne. 

Selv om butikschefen gerne ville være mågerne kvit, så er det ikke en hel enkel opgave. 

- Det er jo ikke sådan lige til. For det første har vi en stor bygning og et fladt tag, som man ikke bare lige kan komme op på, siger Jan Jørgensen.  

Butikken har også forsøgt at skræmme mågerne væk. 

- De kommer jo, ligegyldigt om vi sætter noget op på taget for at skræmme dem væk. De bliver hurtigt ligeglade med det. På den vis så kræver det jo noget dialog med kommunen om, at vi skal regulere bestanden i stedet for, mener Jan Jørgensen. 

Butikschef Jan Jørgensen kigge rop mod sine ubudne gæster. Nogle dage larmer mågerne på taget af Toys "R" Us butikken så meget, så det kan være svært at føre en samtale i butikken.  
Butikschef Jan Jørgensen kigge rop mod sine ubudne gæster. Nogle dage larmer mågerne på taget af Toys "R" Us butikken så meget, så det kan være svært at føre en samtale i butikken.  
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det gør ejeren af bygningen også. Søger de tilladelser, der skal til. De sætter en masse ting i gang, men det er åbenbart en lang proces at få bestanden ned til et niveau, der ikke generer.

- Det er en fredet fugl. Vi kan jo ikke bare stå deroppe og sige, at de ikke må være her. De kommer alligevel, siger Jan Jørgensen med et let, opgivende grin.   

Årelang kamp uden resultat

Det er ikke kun Holstebro, som de senere år oplever store mågeflokke som en gene i byerne. Byer som Skive, Struer og Lemvig har også tidligere bøvlet med sølvmger.

I Holstebro er det heller ikke noget nyt problem. Siden 2014 har frivillige hvert år malet mågernes æg med olie, som dræber ungerne. På mange butikstage i den nordvestlige del af byen sidder der i dag rovfugle-skræmsler.

LYDFIL AFSLØRER: Så meget larmer mågerne. I Toys "R" Us butikken overdøver sølvmågerne af og til de handlendes tale. Lyden her er optaget inde i butikken. Særligt når loftsvinduerne er nødt itl at være åbne for at få luftet ud i butikken er larmen voldsom. 

Men har de forskellige tiltag overfor mågerne overhovedet haft nogen effekt?

Jan Jørgensen er ikke typen, der skynder sig at give andre skylden for problemerne. Han mener legetøjsbutikkens ejer har gjort, hvad der kan og må gøres, og han mener også at Holstebro Kommune har været en aktiv deltager i at forsøge at løse problemet med mågerne. 

- Som sådan... 

Og længere når Jan Jørgensen ikke, før høje skrig fra butikkens tag afbryder ham i at svare på, om de forskellige tiltag mod mågerne har virket.

-  Vi kan jo høre måske nu, at der er liv deroppe på taget og i luften over bygningerne. Som sådan ved jeg ikke, om der er sket noget, siger han og vender tilbage til sit svar. 

 

-  Fordi vi har jo også kontaktet kommunen, og de kommer jo også hvert år og samler æg og bekæmper, men det er i hvert fald ikke nok til at bestanden i området er mærkbart faldet. Og dermed så er problemet det samme. På den vis har det ikke ændret noget. Selv om kommunen gør noget. Det virker bare ikke nok, siger Jan Jørgensen. 

Som du kan se her, er problemet med sølvmåger ikke noget nyt problem. Indslaget her er fra 2014: Stadig flere steder i landsdelen får folk ødelagt deres nattesøvn af de her flyvende væsner.

Sådan bekæmpes sølvmågerne


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Natur.