Landsby har oprettet delecentral: - Vi behøver ikke alle at have alting

I Idom-Råsted har de stablet et projekt på benene, som giver borgerne mulighed for at låne ting af hinanden.

I Idom-Råsted er det nu muligt at låne både hækkeklipper og symaskine uden beregning.
I Idom-Råsted er det nu muligt at låne både hækkeklipper og symaskine uden beregning.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Symaskine, trailer, pælebor og fræser – vi har vist alle sammen nogle ting, som kun er fremme få gange om året, og som ellers blot står og samler støv.

Det har de nu gjort noget ved i landsbyen Idom-Råsted syd for Holstebro. Her har man oprettet en delecentral, hvor folk kan låne det, de lige står og mangler, men som de ikke har.  

- Fordi der er rigtig mange af os, der har ting til at stå, som vi bruger så lidt, at vi ikke behøver at have det alle sammen, så nu har vi fået lavet nogle rammer, hvor vi kan dele det, vi kan deles om. Så vi ikke hver især behøver at have det stående derhjemme, siger Helle Niewald, der er koordinator på projektet.  

Projektet foregår helt lavpraktisk sådan, at man som borger enten donerer ting, der kan stå oppe i det lokale kulturcenter, og hvor andre så kan komme og låne det. Alternativt kan man skrive ting på en liste, som folk istedet kan hente hjemme ved sig. Låner man ting i kulturcenteret, udfylder man en låneliste, hvor man skriver, hvem der har lånt, samt hvornår man afleverer det tilbage.

- Det er en bæredygtig tanke, som giver sociale relationer, siger Helle Niewald.

Torben Langer står her foran den traktor, som han gerne låner ud til andre, når han ikke selv skal bruge den. 
Torben Langer står her foran den traktor, som han gerne låner ud til andre, når han ikke selv skal bruge den. 
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Alt fra traktor til bøger

Det er både store og små ting, som lånes ud. En af dem, der låner en af de lidt større ting ud, er Torben Langer, som til dagligt er økologisk landmand. På grund af sit job har han nemlig en traktor med frontlæsser, men den bliver primært brugt om formiddagen, og kunne derfor sagtens blive brugt af andre resten af dagen.

- Vi tænkte, at det kunne være, at nogen måske havde et træ, der skulle væltes i haven eller et eller andet, og så kunne det være de kunne bruge en traktor, når vi alligevel ikke selv skulle bruge den, siger Torben Langer.

Landmanden er ikke nervøs ved at låne sin traktor ud, for har låneren ikke prøvet at køre traktor før, vil han give nogle instruktioner med på vejen.

- Jeg synes, det er en rigtig fin ide. Vi har mange ting stående, som der måske var nogle andre, der kunne få gavn af engang imellem, og vi bruger det måske ikke altid så meget, siger Torben Langer, som også har en benzindrevet pælebor på listen over ting, som folk må låne.

Idom-Råsted blev kåret som Årets Landsby i både 2009 og 2019.