Landmand vil have lov til at skyde måger

Miljø- og fødevareministeren vil ikke hjælpe de økologiske landmænd, der føler sig plaget af måger. Det skriver Dagbladet Holstebro.

svin

Bertel Hestbjerg producerer økologiske grise på sit landbrug ved Holstebro og føler sig generet af måger. Store flokke af fugle spiser af grisenes foder, og så er landmanden også bange for, at mågerne spreder sygdomme.

- Jeg kan leve med, at de spiser af foderet, men jeg er bange for smitterisikoen, hvor mågerne overfører sygdomme mellem besætninger (…)Vi har lidt større problemer med diarré blandt grisene end andre steder i landet, og jeg har en mistanke om, at det skyldes måger, som flyver rundt og æder og skider, siger Bertel Hestbjerg til Dagbladet.

 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil dog ikke give de økologiske svineproducenter lov at skyde måger, med mindre de skader afgrøder eller ejendom.

- Det er et typisk svar fra en minister. Der er lang vej fra en landmands marker til et ministerbord, siger Bertel Hestbjerg til Dagbladet.

Esben Lunde Larsen henviser i sit svar til EU’s fuglebeskyttelsesdirektiv, og at der kun gives tilladelse til regulering af måger, hvis der er et sygdomsudbrud i en svinebesætning i nabolaget.

 

I efteråret åd måger svinefoder fra Bertel Hestbjerg  til en værdi af 15.000 kroner om dagen, fortæller han.

Bertel Hestbjerg producerer årligt 40.000 økologiske smågrise på sine marker, hvoraf han selv opfeder halvdelen til slagtning. Dermed er han landets største producent af økologiske grise.

Bertel Hestbjerg undrer sig over, at man kan få tilladelse til at skyde måger i byerne, og hvis de laver skader på afgrøder og ejendom på landet. Ifølge ham bør det også være lovligt at skyde mågerne, når de spiser foder og udgør en smitterisiko.

-Det er ikke fordi, jeg har lyst til at skyde mågerne, men det er for at kunne skyde en enkelt og dermed skræmme flokken væk, siger Bertel Hestbjerg til Dagbladet.

 

Skræmme-metoder

Bertel Hestbjerg har ifølge Dagbladet haft kontakt til en vildkonsulent. De traditionelle metoder til at skræmme mågerne har dog ikke hjulpet.

Bertel Hestbjerg har dog efter fået adskillige henvendelser fra folk, efter Naturstyrelsen før jul ikke ville give ham tilladelse til at regulere mågerne,

- Siden har jeg fået mange henvendelser fra folk med erfaring i at skræmme måger - også fra Island og Norge. Vi laver nu forskellige forsøg, og jeg tror, at vi i løbet af et par år har en løsning, siger Bertel Hestbjerg, som især har mest tiltro til en løsning, hvor der anvendes droner til at skræmme mågerne.