Landmand efter fund af PFAS: - Man skal have en god forbindelse til sin bank

Landmænd og deres organisationer frygter for omfanget af PFAS på græsningsarealer - ikke kun på statens områder.

3:05
Miljøstyrelsen har undersøgt 67 arealer langs kysten i Danmark. Her havde 60 af områderne for høj værdi af PFAS - Et af stederne var ude, hvor Heine Stefansen har kvæg.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Landmand Heine Stefansen sidder i dag tilbage med bekymrede miner.

Det skyldes, at det i går kom frem, at der er fundet PFAS i mange græsprøver taget på statens arealer.

Heine Stefansen og familien plejer Naturstyrelsens område ved Sønder Nissum. Altså lige netop på ét af statens arealer.

Han troede ikke, der var problemer her.

- Vi var da forholdsvis sikre på, at der ikke var PFAS på det her areal, fordi det ligger så langt fra havet af, fortæller han.

Men virkeligheden er en anden.

Også her har græsset fået målt for høj PFAS-værdi. Cirka seks gange over hvad der i øjeblikket anses for acceptabelt, hvis det skal bruges som foder til kødkvæg.

Og det er lige, hvad familien Stefansen i Sønder Nissum bruger græsset til.

40 kvæg går der om sommeren. Af dem har Heine Stefansen og familien fået undersøgt 15 i efteråret. Alle havde for høje værdier.

Når kvæg er inficeret med PFAS, bliver det låst og må ikke slagtes. Og det kan mærkes på regnskabet.

- Det har den konsekvens, at man skal have en god forbindelse til sin bank, for der er en kassekredit, der skal trækkes på, eftersom de dyr, vi havde budgetteret med skulle sælges, ikke kan komme afsted, fortæller Heine Stefansen.

Uoverskuelige konsekvenser

Det er Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen, der har lavet en stikprøveundersøgelse på statens arealer for at teste for PFAS-stoffer.

Og i græsprøver på 60 af de i alt 67 undersøgte arealer, er der fundet så høj en værdi, at græsset kan være uegnet til foder for de dyr, der går på markerne.

Men problemet kan vise sig at have langt større omfang end det, der er kommet frem efter stikprøveundersøgelserne på statens arealer.

- Jeg er bekymret på vores private areal. Nu er der kun taget 67 prøver. Hvor voldsomt er det? lyder det undrende fra Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

Han frygter, at omfanget kan give store konsekvenser for mange danske landmænd langs kysten.

- Det koster kroner og ører. Skal jeg slå hele besætningen ned? Det ved jeg ikke, men det kan have voldsomme konsekvenser for os alle sammen, påpeger Søren Christensen.

I Sønder Nissum håber Heine Stefansen på, at omfanget nu bliver undersøgt til bunds.

- Man burde tilføre nogle flere ressourcer til at få fundet ud af, hvor omfattende er det her. Det er ikke nok bare at tage nogle stikprøver, siger han.