Læreren er amerikaner: - Vi får et bedre indblik i præsidentvalget

Paul Muller underviser i samfundsfag på HTX i Holstebro. Han er født lige uden for New York, men har levet sit voksenliv i Danmark – og præsidentvalget optager både ham og hans elever.

Præsidentvalget i USA er i gang. Amerikanerne skal vælge, om republikanske Donald Trump skal fortsætte fire år mere, eller om demokraten Joe Biden skal være ny præsident.

quoteHan ser nok klarere på det amerikanske valg end danskerne.

Mads Stavnstrup, 3.U, HTX Holstebro

På HTX i Holstebro står den også på præsidentvalg – endda med et ekstra godt udgangspunkt for at forstå situationen. Deres samfundsfagslærer er nemlig amerikansk statsborger.

- Samfundsfag er en glæde for mig at undervise i, fordi jeg havde min barndoms- og ungdomsår i USA og mit voksenliv i Danmark. Det er en gave i undervisningssammenhæng at kunne bruge begge dele, siger Paul Muller.

Hans elever er enige i, at det er en fordel for dem, at deres underviser har et lidt bedre udgangspunkt end de fleste for at forstå, hvad der foregår i USA.

- Det gør, at vi får et bedre indblik i, hvad der sker, og hvorfor det sker, fordi han er opvokset derovre, siger Malene Trabjerg fra 2.A på HTX i Holstebro

- Det, at han er opvokset med det, gør det lidt nemmere, fordi han har noget inside-viden om systemet derovre, siger Alexander Diemar fra 2.B

- Jeg vil også mene, at han ser nok klarere på det amerikanske valg end danskere, siger Mads Stavnstrup, der går i 3.U.

Har selv brevstemt

Paul Muller har boet i Holstebro i 20 år. Men det amerikanske valg spiller stadig en stor rolle for ham.

- Jeg følger nok mere med, efter jeg er flyttet til Danmark i forhold til før. Man er jo ofte mere barn af det land, man kommer fra, når man er et andet sted, og det samme gælder for mig, siger han.

Den amerikanske statsborger og Holstebroer har da også selv sat sit kryds.

- Jeg har stemt på Biden, fordi jeg overordnet godt kan lide det demokratiske partis samfundsform, hvor man tager anderledes hånd om borgerne i sundheds- og uddannelsesmæssig sammenhæng, en anden klimapolitik og så videre, siger Paul Muller.

Men han kan godt sætte sig ind i de tanker, der får nogle amerikanske vælgere til at stemme anderledes.

- Jeg forstår sagtens, hvad der kan få andre til at stemme på Trump. De er motiveret af nogle andre ting i deres liv, og de føler, at de er endt i en blindgyde, som de ikke selv har bestemt, siger han.

Eleverne er splittede

Selvom han stemmer demokratisk, så sørger Paul Muller for at give eleverne et nuanceret billede i undervisningen.

- Jeg skal gøre eleverne opmærksomme på, hvad der rør sig i det amerikanske samfund, og hvordan systemet fungerer. Når min egen holdning kommer på banen, så skilter jeg med det og siger, hvordan jeg har det som borger og skifter tydeligt roller, siger underviseren.

quoteJeg synes, det ville være sjovt, hvis Trump vandt, så jeg ville nok stemme på ham.

Alexander Diemar, 2.B, HTX Holstebro

Noget tyder også på, at han har formået at give sine elever et solidt oplysningsgrundlag - mange af dem har nemlig taget stilling til, hvem der ville få deres kryds, hvis de skulle stemme.

- Jeg tror, det ville være Biden, siger Malene Taabjerg.

- Så vidt jeg ved, har Trump gjort det godt de første tre år af hans valgperiode, især udenrigspolitisk. Så jeg tror faktisk, at jeg ville stemme på Donald Trump, siger Mads Stavnstrup.

- Jeg synes, det ville være sjovt, hvis Trump vandt, så jeg ville nok stemme på ham, siger Alexander Diemar.

I dag har Paul Muller undervist i de amerikanske forhold for sidste gang inden præsidentvalget bliver afgjort.

Han har et klart bud på, hvem der ender som sejrherre – men der er særligt én ting, han håber på, valget kommer til at bringe med sig.

- Jeg tror på, at Joe Biden hiver sejren hjem. Men jeg håber på, at vi kan ende et sted, hvor man har mere tiltro til de demokratiske processer og er bedre i stand til at tage debatten med hinanden, siger Paul Muller.

Se indslaget: Elever fra 2. og 3. årgang på HTX i Holstebro bliver undervist i præsidentvalget af en med god forstand på det - Paul Muller er nemlig amerikansk statsborger.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.