Lægesekretær skiftede spor og blev læge

Mange midt- og vestjyske kommuner oplever mangel på læger, men nu har en 32-årig vestjyde gjort sit for at komme den problemstilling til livs.

Line Grønbæk Andersen (th.) sad før bag computeren som lægesekretær. Nu arbejder hun som læge på hospitalet i Holstebro.
Line Grønbæk Andersen (th.) sad før bag computeren som lægesekretær. Nu arbejder hun som læge på hospitalet i Holstebro.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Mens politikerne stadig kæmper for at komme manglen på læger til livs her i landsdelen, har en 32-årig vestjysk kvinde taget sagen i egen hånd. Line Grønbæk Andersen er uddannet lægesekretær, men hun valgte i 2012 at forfølge drømmen om at blive læge.

Hun har gennemført uddannelsen og er nu reservelæge på den afdeling, hvor hun tidligere var sekretær. 

- Da jeg sad her til hverdag og så, hvad lægerne lavede, fik jeg bare følelsen af, at jeg også ville være med. Jeg synes, det var så spændende, og jeg skrev om tingene til dagligt som lægesekretær, så jeg tænkte bare, at det var det, jeg skulle, fortæller Line Grønbæk Andersen. 

Selvom skiftet fra lægesekretær til læge har ændret Line Grønbæk Andersens hverdag, så er hun overbevist om, at erfaringerne fra det tidligere job gavner det nuværende. 

- Lægejobbet er administrativt. Efterhånden som tiderne skifter, og der er mere, der skal dokumenteres, så betyder det rigtig meget, at du er fortrolig med den teknik, der er, og med de programmer, hvor tingene skal dokumenteres i, fortæller hun.

- Jeg er god til at lytte og forsøge at forstå patienters frustrationer. Det gør sig gældende både i et sygdomsforløb men også i det system, som Sundhedsvæsnet er, og som nogle gange kan være frustrerende og svært at navigere rundt i.

Hun er ansat på Urinvejskirurgisk afdeling på hospitalet i Holstebro, og her er hendes kollegaer overbevist om, at en baggrund som lægesekretær er nyttig i lægefaget. 

- Det kan være vældig brugbart i forhold til patientnær dokumentation, som har en stor interesse i øjeblikket, fortæller Maiken Bjerregaard, der er ledende overlæge på Urinvejskirurgisk afdeling i Holstebro.

Mangel på læger

Flere midt- og vestjyske kommuner er nogle af dem, der har den allerstørste mangel på læger. Blandt andet topper Morsø Kommune listen over de kommuner, som har flest patienter per læge. Her må 2.213 patienter således deles om én praktiserende læge.

Line Grønbæk Andersen mener, at løsningen på lægemangel skal findes hos dem, der allerede er bosat i de udsatte kommuner. 

- Jeg tror, det specielle i mit tilfælde er, at jeg jo havde et liv i Vestjylland, inden jeg startede på studiet, og jeg har på intet tidspunkt haft en intention, om at jeg skulle bo i en storby. Fanger man folk, der på den måde har et netværk og et liv opbygget, så tror jeg, det er lettere at få dem tilbage hertil, fortæller Line Grønbæk Andersen.

2:33