Kvit smøgerne på 30 sekunder

Røgfri på et halvt minut. Det er udgangspunktet for et helt nyt samarbejde mellem seks kommuner og Hospitalsenheden Vest, og det har vist sig at være en succes.

At kvitte smøgerne på kun 30 sekunder. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Om ikke andet er det udgangspunktet for et forsøg, hvor over halvdelen af de involverede stadig er røgfri efter det første halve år. 

Sygeplejersker og læger på Lungemedicinsk Afdeling på Regionshopitalet i Holstebro bruger nu 30 sekunder med hver patient på at snakke rygestop.

- Vi spørger ganske enkelt: Ryger du? Eller hvis vi ved, at de ryger: ryger du stadigvæk?, siger Henny Færge, som er afdelingssygeplejerske på Lungemedicinsk afdeling ved Hospitalsenheden Vest

Hvis patienter ønsker at stoppe med at ryge, får de derefter en henvisning til rygestoprådgivning i kommunen.

Bedre end forventet

Pilotprojektet er et samarbejde mellem seks kommuner og Hospitalsenheden Vest for at få flere til at kvitte smøgerne.

- Den allerbedste metode er en kombination af rådgivning og rygestopmedicin, så på den måde er jeg ikke overrasket over, at det virker godt. Men vi er alligevel overraskede over, at det virker så godt, siger projektleder Lene Stokholm Jensen .

Det er tilsyneladende den simple henvisning til det rette sted i kommunen, som flere rygere har brug for, hvis de skal lægge cigaretterne på hylden.

- Man bliver ikke udsat for et pres. Man får bare et tilbud, som man kan tage, hvis man gerne vil have det, siger Lene Stokholm. 

 Det sidste halve år har afdelingerne derfor med stor succes henvist 100 patienter, som har takket ja til et gratis tilbud om rygestop i kommunen. I dag er halvdelen af dem stadig røgfri.

Sundhedspersonalet bakker op

Det er ikke kun patienterne, som har taget godt imod det nye forsøg. I en hektisk hverdag har den korte metode og nemme henvisning til kommunen været altafgørende for sundhedspersonalets engagement i projektet.

- Vi har fået et meget simpelt redskab til at finde ud af, om der er en interesse for at stoppe med at ryge og så sende en henvendelse til kommunen. Og så ved vi, at der er nogen, der tager over på kompetent vis. Det er det, der er så godt, siger afdelingssygeplejerske Henny Færge.

I denne uge har Hospitalsenheden Vest udbredt projektet til alle afdelinger, hvor sundhedspersonalet ved hjælp af et kort netkursus har lært at henvise til kommunernes gratis tilbud om rygestop.

Ifølge sundhedstyrelsen er rygning hvert år årsag til 14.000 dødsfald i danmark og giver sundhedsvæsenet en merudgift på 3,4 milliarder kroner.

Her kan du møde en af dem, som selv har været på rygestopkursus:

 

 

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.