Kranfører er klar til at brænde tonsvis af døde mink: - Jeg frygter det ikke

Torsdag går opgravningen og forbrændingen af de døde mink i gang, og på Måbjergværket i Holstebro er de klar til den usædvanlige opgave.

2:54
Kranfører Jes Simonsen står overfor en usædvanlig opgave, når tusindvis af rådne mink skal brændes på Måbjergværket.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Han er vant til at brænde lidt af hvert, men rådne mink i massevis er alligevel en ny oplevelse for Jes Simonsen, der er kranfører på Måbjergværket i Holstebro. Men som han siger:

- Det er da altid spændende, når der sker noget nyt.

I seks måneder har godt to millioner døde mink ligget begravet ved Nørre Felding, og torsdag begynder arbejdet med at grave dem op og få dem destrueret.

Et af de steder, der skal tage imod nogle af minkene, er Måbjergværket. Og selv om det er en usædvanlig opgave, så er Jes Simonsen og hans kolleger klar til at gå i gang.

- Husholdningsaffald er jo også døde dyr, ben, oksefars og hvad ved jeg, og det er i princippet det samme, der sker her, lyder det fra Jes Simonsen.

Døde mink skal brændes med almindeligt affald

Kraftvarmeværket i Holstebro kommer til at modtage 30 ton mink torsdag og yderligere 30 ton fredag til testafbrændinger.

Det er endnu usikkert, hvilken tilstand af forrådnelse de døde mink er i, men uanset hvad kan de ikke brændes alene. Minkene skal derfor blandes op med almindeligt husholdningsaffald.

- Det er lidt en ukendt opgave, men vi er vant til at brænde affald af i store mængder, så vi formoder, at vi kan løse opgaven, siger teknisk direktør for Måbjergværket Claus Bøgeskov Mogensen.

Ifølge Fødevarestyrelsen vil de forrådnede minkkadavre lugte fælt, når de bliver gravet op, men selve afbrændingen burde ikke give nogen gener for de nærmeste naboer i Holstebro.

- Luften herinde bliver suget ind gennem ovnene og medforbrændt til de der cirka 1.100 grader. Det har vi optimeret, fortæller Claus Bøgeskov Mogensen.

Teknisk direktør Claus Bøgeskov Mogensen garanterer, at Måbjergværket er klar til at løfte deres del af opgaven.
Teknisk direktør Claus Bøgeskov Mogensen garanterer, at Måbjergværket er klar til at løfte deres del af opgaven.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

1.000 ton døde mink på vej til Måbjerg

Med sine 13 års erfaring i at håndtere affald er Jes Simonsen ikke specielt nervøs for den nye opgave.

- Jeg frygter det ikke. Det tror jeg ikke, der er grund til. Jeg kan ikke se hvad der skulle ske, siger han roligt.

Alt efter hvordan testafbrændingen går, så regner Måbjergværket med at kunne aftage omkring 1.000 ton mink i alt. Minkene vil blive fordelt på sammenlagt 13 forbrændingsanlæg i hele landet.

I midten af juli ventes alle de døde dyr at være opgravet og destrueret.