Konservativ lokalformand begræder Østerbys afsked: Jeg synes, at det her MeToo stikker af

Den lokale formand for Det Konservative Folkeparti i Lemvig, Jens Lønberg, mener, at det er et stort tab for partiet, at Orla Østerby er fortid. Han mener også, at MeToo-bevægelsen har taget overhånd.

Fredag aften meddelte det Konservative folketingsmedlem Orla Østerby i en pressemeddelelse til TV MIDTVEST, at han forlader partiet og bliver løsgænger. 

Det kommer dog ikke som en overraskelse for Jens Lønberg, der er lokalformand for Konservative i Lemvig.

- Det kom ikke som et chok, for han havde luftet tanken for mig. Jeg synes, at det er et voldsomt stort tab, at han går fra de Konservative. Orla er en meget dygtig politiker, og han har opnået resultater og arbejdet hårdt, siger Jens Lønberg.

Orla Østerby har valgt at trække sig som en konsekvens af partiets håndtering i sagen, hvor han er blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd overfor partikollegaen Brigitte Klintskov Jerkel. 

quoteJeg har aldrig følt mig så meget som en lus mellem to negle, som jeg er i den her sag.

Jens Lønberg, lokalformand for Det Konservative Folkeparti i Lemvig

For halvanden måned siden kom sagen for mediernes lys, og hurtigt blev Orla Østerby frataget alle sine ordførerskaber. Sagen var en af mange der kom frem i en regulær metoo-bølge, der skyllede ind over det danske politiske landskab. Det har fået mange politikere til at trække sig fra deres poster, mens partier har ryddet op internt for undgå flere dårlige sager i medierne.

- Jeg kan godt forstå, at han har taget den her konsekvens, men jeg forstår også godt, at de Konservative har gået på glasskår. Jeg har aldrig følt mig så meget som en lus mellem to negle, som jeg er i den her sag. Jeg holder meget af Det Konservative Folkeparti, men jeg holder også af Orla, fortæller den lokale kredsformand.

Formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har ikke ønsket at udtale sig i sagen, men henviser til gruppeformand Mai Mercados udtalelse på twitter.

MeToo gør samfundet fattigere

MeToo-bevægelsen har afsløret en del krænkelsessager i dansk politik. Sager som formentlig ikke havde set dagens lys, hvis ikke der var blevet sat fokus på det. 

Det er særligt sager, hvor mænd har udnyttet deres position og magt til at krænke nogen seksuelt. I de tilfælde mener Jens Lønberg, at der skal slås hårdt ned. Han mener dog også, at der ikke har været magtmisbrug i Orla Østerbys tilfælde med Brigitte Klintskov Jerkel.

- Når mennesker udnytter deres magt til at få sex, så skal det straffes benhårdt, men i den her situation kan jeg ikke se en forskel på magtfordelingen. I dag skal der ikke meget til, før man bliver dømt af folket, og folkets domstol er meget hård.

quoteDet er som om, at hver gang der er et pip, så ruller den helt store lavine.

Jens Lønberg, lokalformand for Det Konservative Folkeparti i Lemvig

Jens Lønberg stiller sig kritisk over nogle af de sager, der dukker op i forbindelse med MeToo-bevægelsen. 

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at kvindekønnet bliver for fordelt, for det kan også ske for mænd, men det er som om, at hver gang der er et pip, så ruller den helt store lavine, og der er altså menneskelige omkostninger i det her. Jeg synes, det er en yderst ulykkelig situation, og at det her MeToo stikker af.

Lokalformanden for de Konservative i Lemvig mener også, at MeToo-bevægelsen trækker spor ind på alle arbejdspladser.

- MeToo-bevægelsen er vigtig, men den gør også samfundet lidt fattigere. Direktører og skoleledere går hjem allerede klokken otte fra julefrokosten, fordi de ikke tør blive der. Alle er hunderæd for at give et knus til nogen.

Et tab for regionen

Orla Østerby havde en del ordførerskaber, blandt andet landbrug og fødevarer, som omfatter minkskandalen. Jens Lønberg mener, at det er et stort tab for de midt- og vestjyske borgere, at man nu ikke har en lokal stemme i Folketinget til at tale deres sag.

- Jeg synes, at vi mangler nogle stemmer herovre fra. Vi er et stort område, og der er i den grad brug for os nu. Jeg synes, at det er et tab for landsdelen. Hvis han havde haft sine ordførerskaber den sidste måned, så havde vi i den grad også hørt fra ham i minkdebatten.

68-årige Orla Østerby, der er valgt ind i Vestjyllands Storkreds, har siddet i Folketinget siden 2016. Først som stedfortræder for Søren Pape Poulsen og sidenhen på eget mandat efter valget i 2019. 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.