Kommune tvinger børn til at skifte skole

En gruppe forældre er meget utilfredse med at Struer Kommune vil tvangsflytte deres børn til en ny skole.

skoletvang

En gruppe forældre kritiserer Struer Kommune fordi, den vil tvangsflytte deres børn til en ny skole. Kommunen vil oprette sit eget tilbud til børn med autisme og ADHD, og det betyder at de børn, der i dag går i specialtilbud andre steder skal flytte skole. Men forældrene mener, at kommunen tænker mere på økonomien end på børnenes tarv.

Jacob Wilbroes stedsøn, Noah, er et af de børn, der skal flyttes fra specialtilbuddet på Måbjergskolen i Holstebro til et nyt tilbud i Struer.

- Det skal tage udgangspunkt i individet og individets behov, og det gør det her ikke. Det er blevet hastet igennem på en dum og ubehagelig måde for os alle sammen, siger Jacob Wilbroe.

 

I Struer arbejdes der lige nu på at lægge to skoler sammen. Når byggeriet er færdigt kommer det til at hedde Limfjordsskolen. Skolen skal også rumme kommunens nye tilbud til børn med blandt andet ADHD eller autisme, når det står færdigt i januar næste år. Men forældrene til nogle af de børn, som kommunen nu har besluttet at flytte, mener det kan få negative konsekvenser for børnene.

- Hvorfor ødelægge noget, der virker med risiko for at flytte dem til noget, hvor børnene ikke fungerer, selvom tilbuddet virker, lyder det fra Henrik Jønsson.

 

Henrik Jønssons plejesøn skal flyttes fra Nørre Nissum Skole, hvor han går i et specialtilbud i dag. Selv om det nye tilbud i Struer først er klar til januar, lægger kommunen op til at flytte ham midlertidigt allerede efter sommerferien og så igen, når den nye skole er klar til januar.

- Det er jo to gange, han kan risikere at skulle flytte plus, at han allerede er flyttet en gang fra en skole. Med børn, der har så meget brug for tryghed, der er det simpelthen bare farligt at gøre sådan nogle ting her, siger han.

 

De to forældre bakkes op af SF'eren i byrådet, Grethe Hestbæk.

- Folk, der har børn i en normal skole har frit skolevalg. Det får de her ikke. De har en skole, de er glade for, og så beslutter kommunen, at nu vil den selv lave et tilbud for at spare nogle penge. Så skal de børn til at flyttes, og det er ikke i orden, siger hun.

 

Kommunen fortæller forældrene, at flytningen til den nye skole sker på baggrund af en individuel vurdering af det enkelte barn. Men Hverken Henrik Jønsson eller Jacob Wilbroe stoler på, at kommunen har lavet en individuel vurdering af deres børn.

- Vi er ikke spurgt, hans nuværende skole er ikke spurgt. Børnepsykiatrisk i Herning er ikke spurgt om det, så hvad de bygger det på, det har jeg inden anelse om. Validiteten af den her vurdering kan jeg kun sætte store spørgsmålstegn ved, siger Henrik Jønsson.

 

Henrik Jønsson har klaget over Kommunen til Ankestyrelsen, som nu kræver at kommunen genbehandler sagen. Ankestyrelsen finder ikke Kommunens begrundelse for flytningen tilstrækkelig og peger også på, at der ikke er indhentet tilstrækkelige oplysninger for eksempel hos plejesønnens nuværende skole.

- Man har ingen spurgt i det her. Man har sat sig ned og så har man taget kuglerammen frem, og så har man håbet på, at den gik. Men det gør den ikke, lyder det fra Jacob Wilbroe.

Fire af de utilfredse forældre har fået medhold fra Ankestyrelsen.  Børne- og Ungeudvalget i Struer Kommune har derfor i dag meddelt dem, at deres børn  gerne må fortsætte deres skolegang på Nørre Nissum Skoles specialafdeling efter sommerferien.