Klokken 05.07 tog Ivan hul på jægernes helligdag: - Det er ligesom juleaften

16. maj er en stor dag for jægerne, for her begynder to måneders bukkejagt. Ivan Pedersen var en af dem, der stod tidligt op for at jagte en premierebuk.

1:57
Bukkesæsonen gik i dag ind, og det er en mærkedag for jægere. Ivan Pedersen er en af dem, der har set frem til dagen længe.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Den 16. maj begynder to måneder med feber og pral.

Bukkejagten er gået ind, og for mange jægere er det en af årets vigtigste dage. Det gælder i hvert fald for Ivan Pedersen, der bor i Ejsing mellem Holstebro og Skive.

- Det er ligesom juleaften. Det er en dag, vi ser frem til, siger han.

Det var derfor en nem beslutning for ham at stå op midt om natten for at være klar til bukkejagtens officielle start ved solopgang, som denne søndag er præcis klokken 05.07.

For nogle kan det måske lyde lidt kedeligt at sidde alene i et jagttårn og vente på en buk, der måske slet ikke kommer forbi. Men Ivan Pedersen ser helt anderledes på al den tid, der går med at kigge ud i naturen.

- Der kommer både fasaner, harer og ænder, så der er noget at se på hele tiden. Man kan høre naboens hund og køer, der brøler. Bare at mærke dagen, der vågner. Det er simpelthen en fornøjelse at sidde ude, og så i kanon vejr, siger han.

Kun tredje gang på 25 år

I løbet af sine 25 år som jæger er det kun to gange lykkedes Ivan Pedersen at skyde en buk på jagtens første dag. Men i år er heldet med ham.

Efter godt knap to timers ventetid i jagttårnet sætter han en velplaceret kugle ind lige bag skulderbladet på en buk, der falder til jorden med det samme.

- Det var rigtig spændende. Den kom gående ovre på naboens mark, og så sprang den over til mig, men det kunne jeg ikke se for nogle træer. Så kunne jeg ikke se den i lang tid, men der kunne jeg se spejlbilledet i min sø. Så det var rigtig spændende. Der gik ti minutter, inden den kom ud, så der var bukkefeber. Men det hele gik op i en højere enhed til sidst, fortæller den rutinerede jæger.

Ivan Pedersen fik sig en premierebuk på bukkejagtens første dag.
Ivan Pedersen fik sig en premierebuk på bukkejagtens første dag.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Bukkejagt kræver en fridag

Ingen bukkejagt uden efterfølgende bukkepral. For Ivan Pedersen foregår det sammen med resten af Vinderup Jagtforening, og jægerne er enige om, hvor vigtigt det er at være med den dag, hvor jagten bliver skudt i gang.

quoteFor nogle af os er det helligdag nummer ét i forhold til jagt. Jagt om efteråret har også sin charme, men lige præcis den 16. maj er en helligdag for os.

Jes Libergreen, jæger, Vinderup Jagtforening

Månederne op til bukkejagten er gået med at forberede jagtterrænet, gøre jagttårnene klar til brug og få styr på, hvor dyrene holder til. De mange timer brugt på forarbejde er med til at gøre premieredagen helt særlig.

-  Det er jo en dag, vi har gået og set frem til siden sidste år. Den dag, hvor bukkejagten starter, skal vi alle sammen helst have fri, siger Casper Sørensen, der også er med til Vinderup Jagtforenings bukkepral.

Bukkejagten løber til og med den 15. juli, og jagten må kun foregå mellem solopgang og solnedgang.