Klar til VM for 8. gang: Faldt igennem i skolen og kom på bistand, men så fik han et kamera i hånden

Michael With fra Holstebro er for ottende gang udtaget til verdensmesterskaberne i fotografi. Men det var bestemt ikke givet, at den 57-årige vestjyde skulle være fotograf.

2:58
Michael With blev fotograf ved en tilfældighed - nu skal han til VM for 8. gang.
Foto: Mathilde Brander, TV MIDTVEST

- Når man står sådan her og kigger gennem linsen, så synes jeg, man kan mærke, man lever.

Det er den følelse, der fylder Michael With, når han står ved vandkanten og tager billeder af solen, der titter frem over den frostklare fjord. Han forestiller sig, hvordan stedet kan danne ramme om familieportrætter og bryllupsbilleder, så han ved præcis, hvor han skal tage sine næste kunder med hen.

- Det er jo det, jeg synes, der er det spændende ved det. At gå rundt et sted hvor der er så simpelt. Det er råt, men på et billede kan det godt formuleres til følelser og glæde, siger han.

- Og så kan man hænge et stykke natur med sig selv og dem man holder af ind i stuen.

Til februar drager den 57-årige fotograf fra Holstebro til VM i fotografi for ottende gang – denne gang i Singapore. Men når han ser tilbage på sine børne- og ungdomsår, stod det ikke skrevet i stjernerne, at han nogensinde skulle konkurrere blandt verdens bedste.

-  Alt starter jo i skolen her i Danmark. Og jeg var en af dem, der ikke kunne det skriftlige, og så er det ret svært her i samfundet, siger han.

Det startede med roer

Michael With havde ingen interesse for fotografi som barn. Faktisk var det noget af en tilfældighed, at han overhovedet blev introduceret til det, der senere hen skulle blive hans levevej. 

Som ung havnede han på bistand i Holstebro Kommune. En dag stak en af de ansatte ham et kamera og sagde, at han skulle smutte ud og tage nogle billeder af nogle roer.

- Men jeg synes, det var sjovere at tage billeder af de piger, der gik derude, siger Michael With og smiler.

- Det resulterede så i, at pigernes forældre spurgte, om jeg ikke ville tage familiebilleder. Hallo, det kunne jeg da godt prøve.

Hurtigt skulle det vise sig, at han havde flair for at stå bag linsen. I hvert fald spredtes rygtet om den unge hobby-fotograf, og et familiebillede blev til mange.

Michael With er nomineret med to fotografier til VM. Her viser han det ene frem, som er taget i hans studie i Holstebro.
Michael With er nomineret med to fotografier til VM. Her viser han det ene frem, som er taget i hans studie i Holstebro.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Den unge bistandsmodtager kunne mærke, at han var havnet på rette hylde, og at det var kameraet, der skulle være hans følgesvend.

- Den følelse at man giver en glæde til andre, det er nok den, der har drevet mig hele tiden, siger Michael With.

- Jeg har jo ikke kunnet udtrykke mig på skrift – jeg kunne udtrykke mig med et kamera. Billedsprog er nok noget at det stærkeste i hele verden. Uanset sprog kan alle se og føle et billede.

Selvlært fotograf

Michael With besluttede sig for at søge en læreplads, for at få helt styr på kameraet. Det lykkedes ham ikke, så han måtte selv i gang med at lære sin nye passion at kende. 

I stedet for uddannelse tog han blandt andet på inspirationsture på museer, for at lade sig inspirere og blive klogere på kunsten i at skabe det gode billede.

- For mig handlede det bare om at lære det selv. Stille og roligt, siger han.

Han havde ikke noget fotostudie i den første tid, så det var naturen, der dannede ramme om de mange portrætter.

- Og der var det ret nyt i Holstebro, at man gik udendørs og tog brudebilleder i 90' og 91', siger han.

- Siden har det så bare været en del af min DNA, for mennesker og natur hører bare sammen.

Dette bryllupsbillede er det andet foto, der skal konkurrere til VM.
Dette bryllupsbillede er det andet foto, der skal konkurrere til VM.
Foto: Michael With

Michael With fik job hos den lokale avis, og på den måde begyndte hans navn at sprede sig i byen. Han gemte hver en krone, han tjente, og stille og roligt blev der råd til en lille butik på Struervej.

- Der gik tre en halv uge, før der gik en kunde ind gennem min dør - jeg glemmer det aldrig, siger han.

- Der kom så et brudepar. Og så begyndte jeg at tage et bryllup, hvor det blev omtalt i byen fra det brudepar. Det starter med én, og så kommer de der ringe i vandet.

Karrieren tog fart, og pludselig var Michael With gået fra at være bistandsmodtager til en travl selvstændig fotograf.

- Jeg kunne klare mig selv. Jeg skulle ikke have noget fra det offentlige. Den følelse - den var wauw, siger han.

Til januar holder CVR-nummeret 32-års fødselsdag. Og når han står der og skuer ud over den frostklare fjord og den glødende orange himmel, tør Michael With godt love, at der er udsigt til mange flere fejringer.

- Jeg bliver ved altid. For det her er ikke bare et kamera, det er mit andet hjerte, siger han.

Michael Withs hidtil bedste placering ved et verdensmesterskab var i 2014, da han blev den fjerdebedste bryllupsfotograf.