Klar, parat, skolestart: Første skoledag var hårdere for mor end for datter

I dag var det første skoledag for mange folkeskoleelever og en helt særlig dag for dem, der skulle begynde i 0. klasse.

Tenna Mølgaard Falkner har fulgt datteren Esther til første skoledag på Rolf Krake Skolen. Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Der er mange traditioner forbundet med første skoledag, men på grund af corona er nogle ting anderledes i år.

Normalt kommer forældrene med ind i klasselokalerne, men i år måtte de på Rolf Krake Skolen i Holstebro tage afsked udenfor for at minimere smitterisikoen.

For Tenna Mølgaard Falkner, hvis datter Esther i dag begyndte i 0. klasse på Rolf Krake Skolen, var det derfor en helt anden oplevelse, end da hun for to år siden sendte sin ældste datter afsted på første skoledag.

- Første skoledag er bare noget særligt, og vi er da ærgerlige over, at vi ikke kan tage del i glæden. Vi ville gerne se hende træde ind i klasselokalet og den slags. Men hvis det bidrager til at holde smittetallet nede, så er det en lille pris, siger Tenna Mølgaard Falkner.

Læs også Nu åbner skolerne - med sprit, afstand og bekymrede forældre

6-årige Esther tog til gengæld dagen med ophøjet ro. Hun har gået på et førskolehold siden maj, så hun kender allerede klasselærerne, og der var ikke megen nervøsitet at spore hos den nye skolegænger, selv om hun skulle undvære sin mor noget af dagen.

- Det er godt, jeg ikke må have min mor med, for så kan jeg måske lave overraskelser til hende, siger Esther.

For Tenna Mølgaard Falkner er det dog lidt sværere at holde styr på de svedige håndflader.

- Esther er overhovedet ikke nervøs, så vi må prøve at lade være med at være alt for nervøse. Men det er da spændende, siger hun.

I dag var første skoledag for Esther Mølgaard Falkner på Rolf Krake Skolen. Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Coronasikret skolestart

Da madpakken er fundet frem og skoletasken pakket, er der afgang mod Rolf Krake Skolen.

Her har man forsøgt at coronasikre første skoledag på forskellige måder: Børnene skal gå ind ad en bestemt dør uden forældrene, legepladsen er blevet inddelt i mindre områder, frikvartererne bliver holdt klassevis og så er der hyppig håndvask i løbet af dagen.

Jeg håber, tingene er anderledes næste år, men det vigtigste er trods alt at komme godt i gang med skoleåret, og det synes jeg, vi gør.

Ole Priess, skoleleder, Rolf Krake Skolen

- Jeg tror ikke, børnene oplevever det som særlig indgribende. De tager tingene, som de kommer, og så er det bare sådan, det er, siger skoleleder Ole Priess.

Han kunne dog godt selv have ønsket sig en mere klassisk skolestart for de yngste.

- Det er meget specielt at tage imod børnene på den her måde, hvor vi er udenfor. Flaget bliver hejst som normalt, men vi kan ikke stå samlet og synge morgensang, og jeg kan ikke hilse på alle forældrene. Jeg håber, tingene er anderledes næste år, men det vigtigste er trods alt at komme godt i gang med skoleåret, og det synes jeg, vi gør, lyder det fra skolelederen.

Esther tager sin første skoledag i stiv arm, og hun har egentlig mere fokus på noget andet end selve skoletiden.

- Jeg glæder mig mest til at lege med de andre i frikvartererne, siger hun.

Efter at have afleveret datteren, gør Tenna Mølgaard Falkner status over dagen.

- Det var vigtigt, at vi bare holdt os positive og smilende. Hun er en glad pige, så der er ikke noget, der kan ryste hende. Jeg ville da gerne have været med derinde, men jeg har fået hele morgenen med hende, og hvis man som forælder er tryg ved skolen, så er det ikke noget problem.

02:04

I dag var det første skoledag for mange folkeskoleelever og en helt særlig dag for dem, der skulle begynde i 0. klasse.

Luk video