Kirstine fik kræft og stomi – nu sælger hun poser, der øger livskvaliteten

Kirstine Hardam blev drevet ud i livet som selvstændig, fordi hun ikke var tilfreds med de stomiposer, hun kunne få.

Kirstine Hardam stiftede virksomheden Kirstine Hardam A/S, fordi hun ikke var tilfreds med de produkter, der var til rådighed til folk med stomi.
Kirstine Hardam stiftede virksomheden Kirstine Hardam A/S, fordi hun ikke var tilfreds med de produkter, der var til rådighed til folk med stomi.
Foto: TV MIDTVEST

En lille pose på maven, der samler afføring, er et livsvilkår for omkring 15.000 danskere.

Det hedder en stomipose, og en af de danskere, der er dybt afhængig af sådan en, er Kirstine Hardam.

Hun fik opereret stomi på grund af kræft i 1978. Lægerne fjernede den syge del af hendes tarm og skabte en kunstig åbning i kroppen, hvor de førte en del af den raske tarm ud. Det er her stomiposen bliver monteret.

Kirstine Hardam var dybt chokeret over at have kræft, men det var også et hårdt slag for hende, at hun skulle have stomi.

- Jeg tænkte, at det var ulækkert, og at det ikke var noget, man kunne leve med, siger hun.

Kirstine Hardam fortæller, at stomiposerne var af en helt anden kvalitet i 1978. Faktisk var hun så frustreret over stomiposen, at hun endte med at kaste sig ud i livet som selvstændig.

Sikre en god livskvalitet

To år efter hun fik opereret stomi, startede hun sin egen virksomhed, der i dag er landet andenstørste distributør af stomiartikler.

Virksomheden leverer blandt andet produkter til hospitaler, regioner og kommuner over hele landet.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne være rimeligt, at man ikke havde nogle ordentlige produkter. Hvis man skal have et ordentligt liv med stomi, så skal man også have nogle gode produkter, siger Kirstine Hardam.

I dag er Kirstine Hardam 74 år. Hun arbejder stadigvæk nogle dage i ugen i virksomheden, der bærer navnet Kirstine Hardam A/S.

- Vi kunne tilbyde rådgivning og forståelse for, hvad det handler om, og vi søgte hele tiden efter nye og bedre produkter, fortæller hun.

Kirstine Hardam fortæller, at der er en verden til forskel fra de stomiprodukter, der var til rådighed i 1978, og de produkter, man kan få i dag.

- Da jeg blev opereret, fik jeg at vide, at jeg skulle gå så lang tid som muligt med posen for ikke at ødelægge huden. At skulle gå med så meget afføring på maven er i sig selv frygtelig belastende, siger hun.

Meget bedre produkter

I dag kan man få stomiposer i mange forskellige størrelser til forskellig brug.

Det fortæller Grethe Vendelbo, der er stomisygeplejerske på regionshospitalet i Herning.

- Man kan få en lille diskret pose, hvis man vil have stramt tøj på, og man kan få en større pose, hvis man gerne vil sove længe, fortæller hun.

Ifølge Kirstine Hardam er det også en vigtig forbedring, at der i dag er filtre på poserne, der forhindrer lugtgener.

- Og så har man en større sikkerhed, og man kan skifte oftere, fordi de ikke ødelægger huden, når man skifter, fortæller hun.

Kirstine Hardam er ikke færdig med at lede efter produkter, der gør livet nemmere for folk med stomi.

- Livskvaliteten er helt sikkert bedre, og den kan blive endnu bedre. Man skal aldrig give op, siger hun.

2:59
Stomiposerne er gennem de seneste mange år blevet bedre, og det gør livet med stomi lettere.