Kæmpestore ældrebesparelser i Holstebro

Social- og sundhedsudvalget i Holstebro Kommune vil her og nu lave millionbesparelser på ældreområdet og fyre op mod 55 medarbejdere i hjemmeplejen.

Udgifterne på ældreområdet er ude af kontrol, og derfor har Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune netop varslet, at der skal spares et tocifret millionbeløb på området.

- Det er ikke med vores gode vilje, det siger næsten sig selv. Men vi har et eskalerende merforbrug, og det her handler ikke om, at vi reducere områdets budget, men om at vi har et forbrug, som simpelthen løber fra budgettet, siger Jens Kristian Hedegaard (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune.

Udvalget lægger op til, at der i alt skal spares 23,5 millioner kroner på området. Grunden til den massive besparelse er, at der igennem to år i alt har været et underskud i udvalgets kasse på 40,5 millioner kroner. Det underskud skal nu indhentes blandt andet ved at reducere antallet af plejeboliger og ved at fyre plejepersonale.

- Muligheden af, at man uden videre tager pengene op af kassen, og så fortsætter ligeud, den eksisterer ikke. Hvis vi gør det, er det et spørgsmål om en begrænset årrække, inden kommunen bliver sat under administration, så vi er nødt til at gøre et eller andet, siger Jens Kristian Hedegaard (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune.

Med udmeldingen om de kraftige besparelser, tegner der sig et bekymrende billede hos kommunerne over hele landet, mener FOA.

- Når vi kigger ud over kommunerne og budgetlægningen her for 2016, så er der tale om ganske betydelige besparelser, på trods af at der er afsat den meget omtalte værdighedsmilliard, så er kommunerne ude og spare på ældreplejen – og det er desværre i forlængelse af at ældreplejen generelt har været udsat for meget massive besparelser siden vi rendte ind i den økonomiske krise i 2009. Så det er et ganske nedslående billede, siger Dennis Kristensen, formand, FOA.

Pårørende føler sig også ramt
Også de pårørende til ældre, som bliver berørt af besparelserne, er bekymrede. Solvejg Randrup bor alene i sit hus i Holstebro. Hendes 69-årige demente mand bor på et plejecenter i byen. Også de bliver ramt af kommunens nye besparelser.

Jeg synes simpelthen ikke, man kan være det bekendt. Det er simpelthen uanstændigt i en kommune, at det skal være sådan, siger Solvejg Randrup, formand, pårørendeområdet, Plejecenter Birkehøj.

Solvejg Randrup er overbevist om at besparelserne vil få konsekvenser for ældre som hendes mand. Hun er heller ikke i tvivl om at besparelserne rammer det i forvejen pressede personale i kommunenes ældrepleje.

- Jeg er bange for, at beboerne, som for eksempel min mand, bliver forvirrede over det her, og jeg er slet ikke i tvivl om, at plejepersonalet kommer til at løbe endnu hurtigere end nu, siger Solvejg Randrup, formand, pårørendeområdet, Plejecenter Birkehøj.

Efter besparelserne vil alle økonomiske trængsler ikke være ovre. Kommunen regner med til den tid at have oparbejdet et nyt underskud på 30. mio. kr.

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.