Juletræsproducent må arbejde døgnet rundt for at blive klar til jul

Julestemningen kommer langsomt snigende, men hos juletræsproducent Leif Filsø skal juletræerne helst være på plads inden 1. december.

Lastbiler kører lige nu ud i Europa med juletræer fra Leif Filsøs produktion i Råsted vest for Holstebro.

Han har i alt 100.000 træer til at gro på sin ejendom, og hvert år skal 10.000 af dem skabe julestemning i de europæiske hjem. Derfor kan arbejdet med at fælde og pakke træerne heller ikke vente.

- Det er totalt højsæson nu. Flere er kørt, og rigtig mange kører indenfor de næste 14 dage. Vi har rigtigt travlt lige nu. Rigtigt, rigtigt travlt, siger Leif Filsø, der sælger juletræer som hobby ved siden af sit fuldtidsarbejde.

Arbejdet til hverdag betyder da også, at de må arbejde på alle tider af døgnet.

- Vi kører, alt hvad vi kan. Det er med pandelamper og lys om aftenen og natten, så der er fuld skrue på, slår han fast.

De gik igang med arbejdet omkring 1. november.
De gik igang med arbejdet omkring 1. november.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Presset branche

Leif Filsø får hjælp af både familie, venner og bekendte for at komme i mål. De har været i gang med at save træerne ned siden 1. november, og de skal være færdige omkring 1. december, lyder det. Men selvom de har travlt i november, så er der også nok at lave med produktionen resten af året.

- Det er nærmest det, der sker i løbet af året, der er det største arbejde. Nogle folk tror, man planter et træ, og så høster man det om ti år, og så er der et flot juletræ. Men der er rigtig meget arbejde i de 10 år, indtil træet skal sælges, forklarer han.

Han fortæller, at han elsker at producere juletræer. Alligevel er han dog efterhånden blevet ret presset, på trods af at han er en lille producent.

Det skyldes, at juletræspriserne de seneste år er blevet historisk lave. Det får Leif Filsø til at frygte, at flere dropper erhvervet.

- Jeg håber på, det kommer til at stige. Det er der ingen tvivl om. Vi skal have noget mere for vores træer, for det vi får nu er alt for lidt.

Leif Filsø Juletræer
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST