Jarlov: Holstebro er et oplagt sted for den nye brigade

Regeringen ønsker at danne en brigade, der kan indsættes i udlandet. Hovedsædet bør ligge i Holstebro, siger Konservatives Rasmus Jarlov.

Foto: TV MIDTVEST

Hovedsædet for den nye brigade kan komme til at ligge i Holstebro, og flere arbejdspladser vil formentlig være på vej til byen.

- Jeg tror, at Holstebro kommer kraftigt i spil som hovedkontor for den nye brigade.

Sådan lyder meldingen fra Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, om placeringen af den nye brigade.

- Det er der, vi har nogle af vores dygtigste kamptropper. Det er der, vi har de kampvogne, som er en uundværlig del af en brigade. Derfor er det helt sikkert, at enhederne i Holstebro får en central rolle i fremtidens hær, siger han.

Han bakkes op af Annette Lind, der sidder i forsvarsudvalget for Socialdemokraterne:

- Nu har vi set forsvarsforligsudspillet i dag, og jeg håber rigtig meget på, at vi i Holstebro kan få brigadehovedsædet. Der er ingen tvivl om, at jeg vil kæmpe, alt det jeg kan, for at brigadehovedkvarteret kommer til Holstebro, siger hun.

Regeringen ønsker at øge antallet af værnepligtige med 500 og danne en såkaldt brigade, der kan indsættes i udlandet - primært Baltikum forklarer Konservatives forsvarsordfører. Forslaget sker som en del af regeringens udspil på forsvarsområdet, der blev præsenteret onsdag. 

Vil betyde flere arbejdspladser

Hvis hovedsædet bliver placeret i Holstebro vil det betyde flere arbejdspladser til byen, forudser Rasmus Jarlov.

- Jeg har svært ved at forestille mig andet, end at man kan se frem til, at der kommer nogle flere stillinger i Holstebro, siger han.

Hvis regeringens forslag skal føres ud i livet, er det nødvendigt, at Dansk Folkeparti også tilslutter sig forslaget. Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, er dog ikke sikker på, at brigaden kommer til at ligge i Holstebro.

- Jeg tror ikke, at en brigade skal ligge et bestemt sted. En brigade består jo af mange forskellige militære specialer. Der indgår artelleri, der indgår opklaring, der indgår infanterister, der indgår kampvogne og så videre. Så jeg tror, den kommer til at ligge mange forskellige steder i landet og så blive samlet, når de skal på øvelse, siger hun.

Alligevel er hun dog ikke afvisende over for, at Holstebro kommer til at mærke til det nye forslag. 

- Jeg kunne sagtens forestille mig, at Holstebro kunne bruges netop til uddannelse af panserinfanterister, men jeg tror også, at man så vil uddanne artelleristerne et andet sted og opklaringssoldaterne et tredje sted.

Regeringen har onsdag lanceret et udspil til en ny aftale på forsvarsområdet. Her kan du læse om hovedpunkterne.

   
* Regeringen vil løfte Forsvaret økonomisk med 12,8 milliarder kroner over de næste seks år.
   
* Planen er at øge antallet af værnepligtige med 500 personer.
   
* Der skal etableres en infanteribataljon på 500 mand, som kan indsættes med kort varsel til støtte for politiet og til løsning af beskyttelses- og bevogtningsopgaver.
   
* Der skal også etableres yderligere et vagthold hos Livgarden, der med kort varsel kan træde til som støtte for politiet.
   
* En ny brigade på omkring 4000 soldater skal etableres og kunne rykke ud til længere operationer uden for de danske grænser.
   
* Søværnets fregatter skal udrustes med kort- og længererækkende missiler som forsvar mod fjendtlige fly og flere typer missiler.
   
* Søværnets fregatter skal desuden udstyres med sonar og anti-torpedosystem.
   
* Regeringen vil styrke det nationale forsvar mod cyberangreb via internettet.
   
* Regeringen skal den kommende tid forhandle om udspillet med de nuværende forligspartier.
   
* Forligskredsen består ud over de tre regeringspartier af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.
   
Kilder: Forsvarsministeriet, Ritzau.