IT-svindlere angriber, når chefen er ude

Hen over sommeren har omkring 50 virksomheder her i landsdelen anmeldt IT-angreb og forsøg på at franarre virksomhederne store pengebeløb.

Det er ikke kun sagesløse borgere, som i stigende omfang bliver udsat for udspekulerede IT-svindlere. Hen over sommeren har en lang række midt- og vestjyske virksomheder oplevet forsøg på IT-svindel for flere hundrede tusinde kroner.
Senest oplevede vi selv et forsøg her på TV MIDTVEST.

Vores økonomichef blev bedt om at overføre 245.000 kroner til en udenlandsk konto på baggrund af en mail fra stationens direktør.

- Der stod hendes navn, og der stod, at mailen var sendt fra hendes Iphone, med anmodning om, at jeg skulle overføre nogle penge til hende, forklarer Lone Lauritsen, der er økonomichef på TV MIDTVEST.

"Chefsvindel"

TV MIDTVEST har været udsat for såkaldt chefsvindel. Hvor snedige it-kriminelle står bag falske, men yderst troværdige mails.

- Det er typisk i en periode, hvor direktøren ikke er tilstede, så kommer der en mail, der går på, at vi skal have betalt den og den regning, og det skal være nu, siger Jørgen Lauritsen, der er politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi om fænomenet.

Peter Kruse, der er IT-sikkerhedsekspert hos CSIS, vurderer, at der har været 1.000 tilfælde af forsøg på chefsvindel på landsplan og omkring 50 i landsdelen hen over sommeren. 

- Det kræver ikke nogle sofistikerede it-kriminelle. Det her er en meget lavpraktisk form for kriminalitet, forklarer Peter Kruse.

Ring op - og svar ikke

Det er svært at forhindre forsøgene, men politiet har enkelte gode råd.

- For det første ring til den der nu beder en om at betale en regning. Hvis det ikke lykkes, så aldrig svar på den mail-tråd der er kommet i den forbindelse, siger politikommissær Jørgen Lauritsen. 

Det lykkedes ikke for IT-svindlerne at franarre TV MIDTVEST penge. Men den ubehagelige oplevelse sidder stadig i kroppen på Lone Lauritsen.

- Jeg havde egentlig lidt den følelse, som jeg tror dem der har haft indbrud derhjemme, de har, den der følelse af at et fremmede menneske har været så tæt på dig. Og har kunne gennemskue dig og fået dig til at gøre nogle ting, som du aldrig ville have gjort. Det er rigtig modbydeligt.