Inger Marie gjorde et enestående fund: Arkæologerne jubler over vestjysk ravsmykke

Et flere tusinde år gammelt ravsmykke blev mandag fundet på stranden i Thorsminde. Der er tale om et stykke danefæ, der nu skal sendes til Nationalmuseet.

Inger Marie Selch gjorde et enestående fund, da hun mandag eftermiddag ledte efter rav på stranden i Thorsminde.

Midt imellem tusindvis af søstjerner, der var skyllet ind på stranden, fik hun øje på en skinnende genstand. 

I begyndelsen troede hun, at der var tale om et almindeligt stykke rav, men hun skulle snart blive klar over, at der var tale om et stykke danefæ, der gav genlyd hos eksperterne på Holstebro Museum og Nationalmuseet i København.

- Jeg er stadig sådan lidt euforisk. Det er ikke helt sivet ind, at det er danefæ, lyder det fra den 74-årige pensionist her dagen derpå.

Det viste sig, at der var tale om et ravsmykke fra den ældre stenalder. Smykket er altså omkring 7.500-8.500 år gammelt. 

Der er boret et lille hul øverst i smykket, så man kunne bære det i en lædersnor, og smykket er så smukt og velbaret, at arkæologerne på Holstebro Museum har svært ved at få armene ned.

- Jeg har arbejdet med danefæ på museet i seks år og aldrig oplevet noget lignende. Det er ikke noget, der sker hvert år eller hvert årti, at man finder et smykke i den klasse, siger museumsinspektør Astrid Schou Hansen.

Rav
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Hvor ravsmykket oprindeligt stammer fra, ved museumsinspektøren endnu ikke. Hun har dog en teori om, at det blev lavet et sted ved den jyske vestkyst. I den ældre stenalder lå kystlinjen noget længere ude i havet.

Betegnelsen danefæ betyder, at fundet skal sendes videre til Nationalmuseet, men på Holstebro Museum håber man at kunne få lov til at udstille smykket engang.

Om Inger Marie Selch selv skal en tur til hovedstaden for at se sit fund, ved hun endnu ikke. Men bare det at finde smykket var en stor oplevelse.

- Det er en begivenhed, jeg kan glæde mig over i mange år, siger hun.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.