Ingen vidner i sag om menneskesmugling

Der skal alligevel ikke føres vidner i sagen mod den 43-årige kvinde, der står tiltalt for indsmuglingen af 1049 filippinere.

Ny ret, Holstebro, skilt.jpg
Foto: arkivfoto

Efter den 43-årige kvinde fra Thisted i går torsdag erkendte, at hun har stået bag 300 filippineres ulovlige indrejse i Danmark, dropper anklagemyndigheden at føre vidner i sagen.

Det sker efter at anklager og forsvarer er blevet enige om at nedbringe det antal af filippinere, som kvinden har været med til at skaffe indrejse ulovligt. Dermed vil hun ikke kunne dømmes for de 1049, som har været udgangspunktet for anklagemyndigheden, og forsvarsadvokat Mikkel Nielsen forventer, at tallet ender på de cirka 300, som kvinden i går forklarede, at hun har hjulpet ulovligt ind i landet.

Også i spørgsmålet om, hvor mange ulovligt udfyldte visumansøgninger, hun kan dømmes for, ser antallet ud til at skrumpe. I anklageskriftet står der 880, men her forventer forsvareren, at der kun er belæg for omkring det halve.

Taxi-chauffører skulle have vidnet

Vidnerne som skulle have været ført, var blandt andre en hel række taxi-chauffører fra København, der skulle have vidnet om taxi-ture fra København til Paris tilbage i april 2010. De kørte turene, da en askesky fra en vulkan på Island gjorde det umuligt for fly at lette fra København, så når filippinerne, som havde købt rejsen gennem den 43-åriges rejsebureau DenPhil landede i København, havde hun sørget for videre transport til Paris med taxi. Ture som typisk kostede 15.000 til 17.000 pr. vogn.

Derudover skulle der også have været ført en række vidner, som kunne fortælle, at de havde udfyldt visumansøgninger med urigtige oplysninger. De garanterede for filippinere ved at skrive under på tro og love, at de var familiemedlemmer, og ville sørge for gæsterne, mens de besøgte Danmark. 

På den måde fik filippinere der købte en rejse gennem DenPhil hurtigere et turistvisum til Danmark. Problemet var imidlertid at dem, som garanterede, aldrig fik besøg. Filippinerne brugte udelukkende Danmark som transitland videre ud i Europa. Ialt mener anklagemyndigheden at hun har haft et netværk af 80 garanter i Danmark. De er alle sigtet i sagen, og foreløbig er 15 af dem idømt fængselsstraffe på mellem to og fire måneder for deres rolle i sagen.

Der falder dom i sagen på mandag.