Inden afgiftsudspil: Forhandlerne sælger ingen biler

Bilbranchen holder vejret i disse dage. Ifølge et nyt udspil fra regeringen skal registreringsafgiften sænkes, så det fremover bliver billigere, at anskaffe sig en ny bil.

Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Tirsdag præsenterer regeringen et længe ventet udspil til en skattereform. Forslaget om at sænke registreringsafgifterne har på forhånd skabt stor frustration hos landsdelens bilforhandlere. Også hos Toyota-forhandleren i Holstebro spejder de lige nu forgæves efter kunderne.

- Det er en frustrerende situation, det er det, fastslår Ejgild Christensen fra STS-biler i Holstebro.

Planerne om at lempe afgifterne på især de lidt dyrere biler har sat en ordentlig bremse i et ellers rekordstigende bilsalg, fordi køberne ikke vil købe, hvis der er chance for, at bilerne snart bliver billigere. 

- Selvfølgelig så udebliver kunderne, og vi har jo også en rigtig dårlig smag i munden, når man skal rådgive kunderne i det her morads, for vi kan jo ikke komme med et oprigtigt svar. Vi ved jo rent faktisk ikke, hvad vores varelager, det koster, siger bilforhandler Ejgild Christensen. 

Læs også Bilsælgere og -købere vil revolutionere bilafgifterne

DF vil ændre måden afgiften beregnes

Ejgild Christensen ser gerne, at afgiften sættes ned for at tilgodese de mest økonomiske biler med et højt sikkerhedsniveau, og han bakkes op af skatteordfører for DF, Dennis Flydtkjær.  

- Vi synes, det er ærgerligt med alle de lappeløsninger, man laver år efter år. Vi ser gerne, at man fik løst det en gang for alle, og får lavet en mere teknisk baseret afgift, som man har i Norge, hvor det kan være motorstørrelse, brændstofforbrug og vægt, som danner grundlaget for afgiften, og ikke alene værdien som det er i dag, siger han. 

Indtil videre afventer de begge regeringens udspil tirsdag. Ejgild Christensen har ikke meget tiltro til, at regeringen lytter til forhandlerne.

- Vi oplever tit, at vi er tungen på vægtskålen i forhold til at få hele statskassen til at gå op, og så skruer man lige lidt på afgiften, og så går det hele op, og det er håbløst at have sådan nogle betingelser at drive foretning under, siger Ejgild Christensen. 

Statsministeren vil have hurtig aftale om bilafgift. Første møder holdes formentlig onsdag, siger han til TV2.

Løkke: Hurtig afklaring på vej    

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter mandag aften over for TV2, at der vil komme en hurtig aftale omkring bilafgifterne.

- Sættemøder om bilafgiften kan formentlig holdes allerede onsdag, så vi om få uger har fundet en løsning på det. Det skylder vi bilsælgerne og Danmark, at der kommer ro omkring, siger han til TV2, 

Hvis regeringens udspil bliver gennemført, vil en VW UP falde med cirka. 3.000 kroner, mens en Mercedes bliver omkring 100.000 kroner billigere.