Ildsjælen Niels samler landsby med sin fredagscafé – kører nu på fjerde år

Borgerne i Ryde er vilde med byens fredagscafé, som takket være igangsætteren Niels Vestergård nu har kørt i fire år.

Niels Vestergård, der er født og opvokset i Ryde, er idémanden bag byens fredagscafé. Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

Hvornår har du sidst været til et arrangement, hvor op imod halvdelen af byens befolkning var med?

Det er de helt vant til på ugentligt plan i landsbyen Ryde nordøst for Holstebro, hvor ildsjælen Niels Vestergård gennem de sidste fire år har arrangeret fredagscafé for byens borgere.

- Konceptet er meget simpelt. Det handler om at have et socialt værested. Vi drikker kaffe og spiser masser af godt hjemmebag, lyder det fra Niels Vestergård.

- Det er uhøjtideligt. Det koster en 20’er for kaffe og kage. Man kan gå og komme, som man vil, og det har folk taget godt imod.

Festen fortsætter hjemme i privaten

Hver uge møder mellem 20 og 80 af Rydes omkring 200 indbyggere op til caféen, der afholdes på friskolen.

28:31

Fotovognen har netop besøgt Ryde. Du kan se programmet her.

Luk video

- Der holder både barnevogne og el-scootere ude foran, så vi er mange forskellige, unge som gamle, der samles. Det er et bredt publikum, fortæller Niels Vestergård.

Fredagscaféen holder åben mellem 15 og 18, og udover byens samlede fællesskab, dannes der også nye venskaber på kryds og tværs, når snakken kører over bordet.

Det gælder alt lige fra legeaftaler mellem børnefamilierne til fester, der fortsætter hjemme på egen matrikel, fortæller arrangøren.

- Ja, der er nogle, der får en sjov og spontan aften ud af det, fordi de fortsætter hjemme i privaten.

- Det kan jeg godt lide. Det er super, at man ikke behøver planlægge alt. Det spontane er noget af det bedste, siger Niels Vestergård.

På aktivitetsprogrammet finder man også både lotteri, skydevogn og fællesspisning – og det hele fortsætter igen næste fredag.

02:38

Hver fredag er en stor del af Rydes omkring 200 indbyggere samlet til fredagscafé på friskolen, hvor både store og små er velkomne.

Luk video