Holstebro-virksomhed har flere kvindelige smede end resten af branchen

Kvinderne går til stålet på en metalvirksomhed i Holstebro, hvor de har flere kvindelige ansatte end resten af metalbranchen.

De fire kvindelige smede på SteelXperts i Holstebro. Fra venstre: Lærling Helena Soosaar, lærling Kimmie Illes Mortensen, klejnsmed Rikke Haulrik Løkken og klejnsmed Nellie Wester Bale.
De fire kvindelige smede på SteelXperts i Holstebro. Fra venstre: Lærling Helena Soosaar, lærling Kimmie Illes Mortensen, klejnsmed Rikke Haulrik Løkken og klejnsmed Nellie Wester Bale.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Metalbranchen er et sted for mænd. Ofte er der letpåklædte damer på væggene og mænd med beskidte fingre ved maskinerne.

I hele branchen er kun fire procent kvinder, og kun halvdelen af dem er i håndværksfaget. Men ifølge en virksomheden SteelXperts i Holstebro behøver det ikke være sådan.

- Det er lidt usædvanligt, at vi har fire kvinder på den samme arbejdsplads. Vi har bare været heldige at tiltrække nogle dygtige unge piger til det her, fortæller direktør for SteelXperts, Torben Smidstrup.

I virksomheden i Holstebro er to af kvinderne udlærte smedesvende, mens de to andre er lærlinge. Og det er ikke bare fordi, at arbejdspladsen skal være mangfoldig. De kvindelige smede leverer en godt stykke arbejde.

- De er sindssygt dygtige til det, de laver. Nellie er ubetinget den dygtigste svejser her. De har nogle rolige hænder og er meget krakilske med det, de laver, siger Torben Smidstrup

Kvinderne klør på

Nellie Wester Bale, som direktøren taler om, ville egentlig have været uddannet guldsmed, men da en lærer påpegede hendes talent for svejsning, valgte hun at blive klejnsmed i stedet. Rosen tager hun stadig gerne imod efter flere år i faget.

- Det er jeg da stolt over, og det er et kæmpe skulderklap. Det bliver man aldrig træt af at høre. Nu har jeg hørt det et par gange før, men det er mega fedt. Det er jeg glad for, fortæller den kvindelige smed.

På SteeleXperts er de 50 ansatte, hvor af fire er kvinder. I lang tid var Nellie Wester Bale den eneste kvinde i virksomheden, og nu kan hun reflektere lidt over forskellen på kønnene på arbejdspladsen.

- Det er stukket lidt af lige pludselig. Jeg har været alene kvinde her i seks år næsten. Jeg tror, mænd måske har lidt nemmere ved at sige tingene direkte i forhold til kvinder, der kan have en tendens til at pakke tingene ind. Men det har jeg ikke oplevet med de piger her. De klør på, siger Nellie Wester Bale.

En unik sag i en mandeverden

Direktør Torben Smidstrup er ikke bekendt med nogle virksomheder i metalbranchen, der ligesom SteelXperts har så stor en procentdel af kvinder.

- Jeg tror, det er lidt unikt. Der er ikke ret mange virksomheder, hvor der er otte procent af virksomhedens ansatte – på gulvet vel at mærke – der er kvinder. Det tror jeg ikke, siger direktøren.

På virksomheden i Holstebro trives kvinderne i selskabet af mænd og med det fysiske arbejde. Torben Smidstrup håber i fremtiden at kunne trække flere kvinder til sin virksomhed. Det kan dog blive svært, og han har selv et bud på hvorfor.

- Jeg tror, det er uvidenhed, faktisk. De kvinder, der leder efter en uddannelse, kender ikke nok til faget, til at man synes, det kunne være et job for dem. Jeg tror, at de tror, det er for beskidt.

På SteelXperts er der plads til alle. Også til alles ønsker, når det kommer til hvad, der skal hænge på væggen. Nellie Wester Bale har blandt andet hængt en mandekalender op ved sin arbejdsstation.

- Han skal være her. Jeg skal jo også have noget at kigge på. Kvinder er der jo nok af rundt omkring på væggene, så jeg syntes også, der manglede lidt, jeg kunne kigge på, fortæller den kvindelige smed.

2:05