Holstebro topscorer på ny liste: Investerer mest i veje og byggeri

Med 4353 kroner per indbygger er Holstebro den kommune i Midt- og Vestjylland, der har brugt flest penge på asfalt, renovering og nybyggeri.

Holstebromotorvejen åbnede for trafik søndag d. 30. september 2018. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Der er stor forskel på, hvor meget den enkelte kommune investerer i at få lappet huller i vejene og renoveret skoler og plejehjem.

Læs også Bestseller udskyder byggeriet af tårn på 320 meter

Mens Holstebro de seneste tre år har investeret 4.353 kroner per indbygger i veje og byggeri, så har Lemvig til sammenligning brugt 1.804 kroner per indbygger.

Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i kommunernes investeringer i byggeri i perioden 2016 til 2018.

- Der er i flere af vores kommuner i Midt- og Vestjylland en politisk prioritering af netop gode veje og gode børnehaver, sportshaller og den slags ud fra et ønske om, at kommunerne skal være attraktive – både for dem, der bor der i dag, og andre, som kan lokkes til, siger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Michael Nielsen i en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri.

Holstebro er derfor den kommune i Midt- og Vestjylland, der har brugt flest penge. Men Struer, Ikast-Brande, Viborg og Herning Kommune ligger også i top med en gennemsnitlig årlig investering på over 3.000 kroner per indbygger.

Fakta:

  • De kommunale investeringer er beregnet ud fra udvalgte områder i de kommunale regnskaber som fx grundkapitalindskud til almene boliger og entreprenør- og håndværkerydelser.
  • For at undgå at et eller flere store byggeprojekter et enkelt år giver et misvisende billede af kommunernes investeringsniveau, tager Dansk Byggeris analyse udgangspunkt i et treårigt (2016 til 2018) gennemsnit af kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer per indbygger.

Kilde: Dansk byggeri

- De fleste af vores lokale kommuner er godt med, og det er med til at gøre vores del af landet, som vi også kalder Produktionsdanmark, til et godt sted både at drive virksomhed og bosætte sig i forbindelse med arbejde, siger formanden.

Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Skive er derimod de kommuner i Midt- og Vestjylland, der har investeret mindst - nemlig under 2.000 kroner per indbygger.

Du kan se, hvor meget din kommune investerer i byggeri og veje i analysen her.

Læs også Villaer med vokseværk: Vestjyderne bygger landets største huse