Holstebro-politiker om kvoter: Gør det for børnenes skyld

Holstebro Kommune har sat grænser for antallet af tosprogede på de enkelte folkeskoler. For børnenes skyld, lyder det.

skole.jpg

Der kommer nu kvoter for, hvor mange tosprogede elever, der må være på de enkelte folkeskoler i Holstebro Kommune. I en klasse med 24 elever må der højst være fire tosprogede børn. Som en af de første kommuner i landet sætter Holstebro tal på, hvordan klasserne skal se ud. Fra skoleårest begyndelse i Holstebro er der sat grænser for, hvor mange elever i hver klasse, der må være tosprogede.

- Vi har gjort det for børnenes og forældrenes skyld, for der er rigtig mange tosprogede forældre, som også gerne vil have deres børn i en klasse, hvor der er mange etnisk danskere. De har efterspurgt nogle tiltag fra skolernes side, og det gælder både for  de skoler, hvor der har været for mange og for få. Alle er klar til at tage et ansvar for at få fordelt de tosprogede, siger De Radikales Torben Gudiksen, der er viceborgmester og formand for Børne- og Ungeudvalget i Holstebro kommune.

Et enigt byråd har besluttet, at fem procent og højest 18 procent af eleverne i de nye 0-klasser skal være tosprogede. Beslutningen kommer efter, at  Skt. Jørgen skole i Holstebro oplevede, at 80 procent af de nyindskrevne elever i 0. klasse var tosprogede. Det førte til, at forældre valgte skolen fra.

For Holstebro kommune er kvoterne for 0.klasserne kun første skridt. Det næste handler om børnehaverne.

- Vi er faktisk allerde igang med at snakke om, hvad der sker, før de kommer i skole - fra 0-6 årsalderen, fordi vi har nogle daginstituioner, hvor mange topsprogede går, og der kan vi også hjælpe dem i deres fremtidige liv, siger Torben Gudiksen

På skolerne i Holstebro er 16,6 procent af eleverne samlet set tosprogede.