H.C. Østerby er uenig i motorvejs-kritikken

En rapport fra tænketanken Kraka sår tvivl om vækstpotentialet i nye motorveje. Den konklusion er Holstebros borgmester, H.C. Østerby, dog uenig i.

En ny rapport konkluderer, at motorveje ikke skaber befolkningsvækst i de nærliggende kommuner. I dagens udgave af Jyllands-Posten siger flere eksperter også, at motorveje ikke kan afhjælpe en affolkning af yderområder.

Den udmelding er dog ikke noget borgmester i Holstebro, H.C. Østerby, giver meget for. Han er tværtimod glad for sit motorvejsbyggeri, som han er overbevist om vil gavne kommunen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Holstebro vil komme til at gå frem i indbyggertal, siger H.C. Østerby.

 

Rapporten fra Kraka konkluderer, at et bedre motorvejsnet ikke skaber befolkningsvækst i yderområder. Og det bakkes nu op af flere eksperter.

- Man kan både køre til og fra, og det er jo klart, at udkantsområder tror, at motorvejen vil betyde, at man vil køre til dem, men virkeligheden er, at der er mange eksempler på, at man vil køre væk fra udkantsområderne, når man har fået motorvejen, siger Harry Lahmann, der er trafikforsker på Aalborg Universitet.

 

Fra 1950 til år 2000 har motorveje ikke skabt befolkningsvækst i nærliggende kommuner. Sådan  lyder konklusionen i rapporten fra Kraka. En konklusion, der stemmer overens med et studie fra USA.

Holstebros borgmester giver dog ikke meget for rapporten.

- Set i et samlet lys så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at hele Nordvestjylland vil få gavn af det her, siger H.C. Østerby.

 

Til spørgsmålet om, hvorvidt han mener, at  rapporten og eksperterne tager fejl, svarer han:

- Nej, men jeg ser bare, at eksperterne udtaler sig på et grundlag, som ikke er et grundlag i rapporten, og det undrer mig lidt. Og så vil jeg sige, at der er sket rigtig meget siden år 2000.

 

Eksperter advarer dog borgmesteren.

- Han har helt klart grund til bekymring, han skal helt op på dupperne, hvis det skal lykkes ham at lave det modsatte af det, der er sket andre steder, understreger Harry Lahmann.

 

Motorvejen mellem Herning og Holstebro koster 3,9 milliarder kroner og er planlagt til at stå færdig i 2018.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.